ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kinamat – mer än fyra små rätter

Ingrid Arinell · 20 Feb 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: Urban Brådhe


klar

Artikellänk är kopierad

Take-away-lådor med kycklingspett och sötsur sås. Det är nog många svenskars bild av det kinesiska köket. Med boken "44 små rätter" vill Inger Jiang, 34, visa att kinesisk mat är mycket mer än så.Under en fika med en vän för cirka fyra år sedan fick Inger Jiang, som är född i Kina, idén till att skriva en kokbok om riktig kinesisk mat.– Det finns en del kinakrogar som serverar äkta kinesisk mat. Men de flesta har försvenskat den. De använder inte färska grönsaker eller riktiga kryddor, säger hon.

Den som vill pröva på kinesisk matlagning hem­ma i sitt eget kök bör köpa hem soja, risvinäger och färsk chili. Spiskummin används mycket, men Inger Jiang föredrar att köpa den kinesiska varianten eftersom den har mer smak.

Något hon däremot aldrig köper är sötsur sås. Inger Jiang gör sin egen av ketchup, socker, risvinäger, vitlök och chili.– Jag tycker absolut att det blir godare. Man ska tänka på att blanda maten ordentligt med såsen, i stället för att bara doppa, säger hon.

Den kinesiska maten må vara starkt förknippad med ris, men det finns många andra basvaror som serveras med varmrätten. Dumplings, nudlar och kinesiska pannkakor är bara några exempel. Just dumplings kan vara lite tricksigt att tillaga. Knepet är att låta degen, som be­står av mjöl och vatten, vila lite innan man formar den.

Enligt Inger är det viktigt att man använder färska grönsaker när man lagar kinesisk mat.– Jag tycker att man kan använda de grönsaker man hittar i svenska mataffärer. Kanske inte brysselkål, men paprika, svamp och koriander.

Foto: Urban Brådhe

Stekta räkor med purjolök i sojasås

2 personer

300 g tigerräkor10 cm purjolök5 cm ingefära1/2 dl matolja1 msk soja1/2 tsk salt1 tsk risvin eller torrt vitt vin2 tsk strösocker2 msk ketchupFörberedelser1. Skala räkorna, men låt yttersta änden på stjärten vara kvar.2. Strimla purjolök och ingefära.

Tillagning1. Hetta upp oljan i en stekpanna på stark värme.2. Lägg i räkorna och stek i några minuter under omrörning.3. Tillsätt purjolök och ingefära.4. Krydda med soja, salt, vin, socker och ketchup. Rör om och stek i ytterligare ett par minuter.

Sötsur sås på Ingers vis

0,5 tsk salt0,5 dl matolja1 dl ketchup0,5 tärningar kycklingbuljong1 msk strösocker0,5 msk risvinäger1 vitlöksklyfta0,5 chilifrukterTillagningHetta upp en halv dl olja i en stekpanna. Häll i ketchup och kycklingbuljong och koka upp till en blank, tjock tomatsås. Krydda med socker, en halv tesked salt och risvinäger. Pressa i en vitlöksklyfta och lägg i en halv finhackad chilifrukt i såsen.

klar

Artikellänk är kopierad

Ingrid Arinell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro