ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kinas Xi Jinping stärker greppet – vill sitta som president på livstid

Malin Jansson · 25 Feb 2018
Uppdaterad 25 Feb 2018
Nuvarande regler innebär att Xi Jingping måste lämna posten som president 2023.

Nuvarande regler innebär att Xi Jingping måste lämna posten som president 2023. Foto: IBL


Kinas president Xi Jinping ser ut att stärka sitt grepp om landet. Nuvarande regler tvingar honom att lämna posten 2023 – men nu finns planer på en grundlagsändring som kan göra det möjligt att sitta som president på livstid.

klar

Artikellänk är kopierad

Kinas statliga nyhetsbyrå Xinhua avslöjade på söndagen att det finns planer på en stor grundlagsändring och att regeln om max två mandatperioder kan skrotas, rapporterar The Guardian.

– Det är häpnadsväckande, jag trodde inte det var möjligt utan att en sådan sak skulle anses allt för aggressiv, säger Kinaexperten Jude Blanchette vid en konferens i New York enligt tidningen.

Ett borttagande av regeln om max två mandatperioder skulle möjliggöra för Xi Jinping, som varit president sedan 2013, att styra landet på obestämd framtid. Med nuvarande regler hade han varit tvungen att lämna posten 2023.

– Det finns inget annat sätt att se detta på än att det fyra decennier långa projektet av Deng Xiaoping, som arbetats fram för att försäkra befolkningen om att en person som Mao aldrig kommer komma tillbaka, håller på att demonteras.

Deng Xiaoping var arkitekten bakom landets omvälvande liberala och ekonomiska reformer från 1980-talet. Det sedan Kina styrts med järnhand av diktatorn Mao Zedong under 33 års tid.

klar

Artikellänk är kopierad

Malin Jansson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro