ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kinberg Batra hade fel om jobben – efter Arbetsförmedlingens miss

Sofia Clason · 15 Maj 2017
Uppdaterad 15 Maj 2017
Bild på Anna Kinberg Batra från partiledardebatten i Agenda den 14 maj.

Bild på Anna Kinberg Batra från partiledardebatten i Agenda den 14 maj. Foto: Maja Suslin/TT/Metro


Under partiledardebatten i Agenda på söndagen gick Anna Kinberg Batra till attack mot Stefan Löfven. Du har talat om tusentals beredskapsjobb till exempel, då har det kommit, sist jag kollade, 91 stycken. Inte ens hundra stycken”, sa Anna Kinberg Batra. Men det stämmer inte. Bullshitkollen har faktagranskat Anna Kinberg Batras uttalande.

klar

Artikellänk är kopierad

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven och Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra diskuterade nyanländas problem att få jobb i SVT:s ”Agenda” på söndagen. Bland annat togs regeringens reform om moderna beredskapsjobb upp. Där kritiserade Ki­­­nberg Batra att det hittills bara skapats 91 stycken.

– Du har talat om tusentals beredskapsjobb till exempel, då har det kommit, sist jag kollade, 91 stycken. Inte ens hundra stycken, sa Anna Kinberg Batra.

Statistiken som använts går att hitta på Arbetsförmedlingens hemsida.

Statistiken är hämtad från Arbetsförmedlingens månadsstatistik fram tills april i år, och gäller personer mellan 16 och 64 år. I statistiken för anställningsstöd visas det att 91 stycken moderna beredskapsjobb har kommit till. I mars fanns det 12 moderna beredskapsjobb och innan dess inga. Men statistiken är felaktig. Bullshitkollen har kontaktat Arbetsförmedlingen och pratat med pressekreteraren Anders Munck. Han informerar att det korrekta antalet moderna beredskapsjobb fram till april i år är 425 stycken och kommenterar den felaktiga informationen som finns på Arbetsförmedlingens hemsida som Anna Kinberg Batra använt i partiledardebatten.

– Det är oklart vad det beror på att detta inte uppdateras korrekt i våra system, säger Anders Munck.

Vad innebär moderna beredskapsjobb?

Genom sina myndigheter vill regeringen skapa flera enkla jobb med god lön och bra villkor som är menade att gynna personer som står utanför arbetsmarknaden. Där räknas till exempel nyanlända med låg utbildningsnivå in.

Den som blir anställd till ett modernt beredskapsjobb får lön från sin arbetsgivare samtidigt som arbetsgivaren får ersättning för anställningen. Jobben ska man kunna ha i max två år med en lön enligt kollektivavtal, fast utan att vara a-kassegrundande. Meningen är att arbetsmarknaden på så sätt ska öppnas upp och att arbetslösheten för målgruppen nyanlända, lågutbildade och äldre ska minska.

Hur har det gått då?

Regeringens mål är att 500 moderna beredskapsjobb ska skapas under 2017 och att antalet ska nå upp i 5 000 jobb år 2020. Hittills är det korrekta antalet moderna beredskapsjobb 425 stycken.

Regeringen har gett statskontoret uppdraget att uppfölja hur myndigheterna bidragit till satsningen på moderna beredskapsjobb. Det ska redovisas till Arbetsmarknadsdepartementet senast den första oktober i år och sedan göras varje år fram till 2020.

klar

Artikellänk är kopierad

Sofia Clason
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro