ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kines med gåsfot på menyn

Jonas Cramby · 20 Okt 2011
Uppdaterad 20 Okt 2011
China! hette Dragonhouse och låg vid Hornstull fram till i somras. Nu myllrar det av söderpar i lokalerna på Ringvägen.

China! hette Dragonhouse och låg vid Hornstull fram till i somras. Nu myllrar det av söderpar i lokalerna på Ringvägen. Foto: Klara Leo


Jonas Cramby äter på Stockholms nya favoritbland de kinesiska krogarna. China! känns autentisk men aningen ojämn.

klar

Artikellänk är kopierad

Vattenkokt sidfläsk.
Vattenkokt sidfläsk.Foto: Klara Leo
Pekingankan.
Pekingankan.Foto: Klara Leo

Jag erkänner: jag har en öm punkt för den gammeldags, svenskifierade kinakrogen. Den som gjorde sötsur sås på nyponsoppa och friterade bananerna i samma olja som fisken. Orsakerna är så klart mer nostalgiska än kulinariska. Kinakrogen har ju på något sätt följt en i livet som en slags bambuskottsdoftande storebrorsa: Från barndomens uppklädda söndagsbesök med utspilld mjölk över vaxdukar via tonårens åtta öl och en vegetarisk vårrulle till vuxenlivets tre små rätter-luncher med mobilen på bordet. Ah, ljuva glutamatminnen! Någon gång på 00-talet började dock de allra flesta kinakrogar gå över till att servera bufféer och plötsligt blev ett besök som att äta lunch på ett ålderdomshem i Guizhou-provinsen. I dag, om man vill ha anständig kinamat, är man hänvisad till en handfull favoriter. Som Restaurang Ho’s vid Hornstull (de kantonesiska revbenen!) eller, för en superenkel snabbmats­variant, Shun Xin Wok på Tulegatan (biff szhechuan!). Och, menar kännarna, restaurang China! på Ringvägen.

China!, som fram till i somras hette Dragonhouse och låg vid Hornstull, är den sorts kinakrog som brukar kallas genuin. Vilket betyder att kineserna själva äter där samt att de har lite mer ovanliga rätter som friterad gristarm, gåsfötter och tusenårsägg på menyn. Det betyder också att stället drar till sig självgoda matälskare (som jag). Och, mycket riktigt, trots att jag tar med familjen och besöker China! en söndagseftermiddag är stället fullt av söderpar som checkat in levainen i surdegshotellet och tagit med sig barnen för lite wokad grisnjure (shadong style). Dock är kvalitén alldeles för ojämn för att tillfedställa den här foodien: För samtidigt som de ångkokta Jiaozi-dumplingsarna (88 kronor) och det spiskummingrillade revbensspjället (138 kronor) är riktigt goda så saknas det något surt i det sötsura fläsket (155 kronor) och fläskfilén med cashewsås (85 kronor) smakar som om den legat uppskuren för länge. När jag återvänder ett par dagar senare återupprättar dock China! sitt goda namn. Pekingankan (598 kronor, lagom för 4 personer) är vackert bärnstenstensfärgad och serveras med små lotuspannkakor som man brer sojapasta och strör strimlad vårlök över. Det är sött, crunchy, salt, fettigt och flera andra sorters ljuvligt.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Cramby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro