ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kines promenerar på månen år 2020

Metro Teknik · 2 Jul 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Det är 40 år sedan den första resan till månen, och 37 år sedan den senaste. Men om elva år kan det vara dags igen. Nu är det kineserna som vill dit.60-talets rymdkapplöpning mellan Sovjetunionen och USA har en nutida motsvarighet. I dag är det asiatiska stater som vill räkna sig som rymdnationer.

Kina ligger längst fram. De har redan gjort bemannade rymdfärder och skickade förra året satelliten Chang’e 1 till månen. Under 16 månader cirklade den över månytan och tog fotografier av lämpliga landningsplatser. Om tre år ska Kina placera en obemannad sond på månen, och de planerar att genomföra en bemannad månlandning 2020, 51 år efter Neil Armstrongs historiska steg.Indien vill också vara en rymdnation, och har sänt satelliten Chandrayaan 1 till månen. Förra året lyckades de mjuklanda en obemannad sond på månen, något som bara USA och Sovjetunionen gjort tidigare.

Även Japan är med i den asiatiska rymd­kapp­löp­ningen. Den japanska rymdflygstyrelsen Jaxa vill skapa en bemannad rymdstation på månen 2025.

Drivkraften är inte bara den nationella stoltheten. I dag är det ett fåtal länder som kan skjuta upp satelliter. Med ett eget rymdprogram hoppas länderna få del av den lönsamma satellitindustrin.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro Teknik
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro