ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kineser stängs ute från Youtube

· 17 Mar 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

Kinesiska Internetanvändare stängdes ute från Youtube i söndags. Regeringen ville inte att de skulle se bilder från demonstrationer i Tibet. Kinas 210 miljoner Internetanvändare kunde på söndagen inte komma in på den populära videosajten Youtube. Det enda de såg var en svart ruta. Den kinesiska regeringen hade bestämt att strypa tillgången till Youtube för att befolkningen inte skulle få se bilder och videoklipp på protester och demonstrationerna som rasade i Tibet i förra veckan, skriver AP. Den kinesiska regeringen har valt att inte kommentera sitt tilltag.

De uttalar sig dock gärna om förra veckans kravaller i Tibet. Enligt TT vidhåller Kina att man agerat återhållsamt och man skyllde dödsfallen på demonstranterna.

Den av Kina tillsatta regeringschefen i Tibet, Qiangba Puncog, sa vid ett pressmöte att kinesiska säkerhetsstyrkor hade gått fram försiktigt vid oron i Lhasa och inte använt dödliga vapen. De dödsoffer som krävdes skyllde han på demonstranterna sedan munkledda protester urartat i upplopp där hus och butiker plundrades och brändes.–13 oskyldiga civila brändes eller höggs ihjäl, hävdade Qiangba.

Han sade att Kina kommer att ta i kraftfullt mot de tibetaner som begått svåra brott, men om de ångrar sig och överlämnar sig till polisen kan de få en mild behandling. Qiangba sade också att myndigheterna bara följt lagen i Lhasa och de kinesiska grannprovinserna, där protester också blossat upp.– Kina är ett land som styrs av lagar. Inget land skulle tillåta sådant här våld, sade han.

Det tibetanska exilparlamentet i Dharamsala i Indien rapporterar att "hundratals tibetaner" hade dödats i de stora demonstrationer som började den 10 mars i Tibet och kräver att FN och omvärlden tar upp saken.

klar

Artikellänk är kopierad

NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro