ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kinesisk raseri mot SVT:s satirprogram: "Rasistiskt"

Filip Joelsson · 22 Sep 2018
Uppdaterad 22 Sep 2018
Den kinesiska ambassaden i Stockholm går till attack mot SVT och kräver en ursäkt efter fredagens avsnitt av satirprogrammet "Svenska nyheter".

Den kinesiska ambassaden i Stockholm går till attack mot SVT och kräver en ursäkt efter fredagens avsnitt av satirprogrammet "Svenska nyheter". Foto: IBL


Programledaren Jesper Rönndahl drev med kinesiska turister i satirprogrammet "Svenska nyheter" i SVT. Det gillar inte Kina, som nu kräver en ursäkt. "Vi fördömer det starkt", skriver Kinas ambassad om programmet i ett uttalande.

klar

Artikellänk är kopierad

Den kinesiska ambassaden i Stockholm går till attack mot SVT och kräver en ursäkt efter fredagens avsnitt av satirprogrammet ”Svenska nyheter”, med komikern Jesper Rönndahl vid rodret.

”På kvällen den 21 september sände SVT ett svenskt nyhetsprogram som skandalöst förolämpade Kina. Programledaren Jesper Rönndahl gjorde kommentarer som motsvarade en grov förolämpning och en ondskefull attack mot Kina och det kinesiska folket. Vi fördömer det starkt”, skriver Kinas ambassad i Stockholm i ett uttalande på sin hemsida.

I programmet skämtar Jesper Rönndahl om det uppmärksammade hotellbråket i Stockholm, där tre kinesiska turister blev avvisade från ett hotell av polis för att de vägrade lämna platsen, trots att de anlänt på fel dag, samtidigt som hotellet var fullbokat.

I ”Svenska nyheter” visas bland annat en ”informationsfilm” till kinesiska turister, som påpekar att man inte bör bajsa utanför historiska byggnader, och att man inte promenerar med sin lunch när man är ute och går med sin hund.

”Förespråkar rasism och främlingsfientlighet”

Det humoristiska inslaget uppskattas inte av Kina.

”Programmet sprider och förespråkar rasism och främlingsfientlighet och initierar rasistiskt hat och konfrontationer mot kineser och andra etniska grupper”, skriver Kinas ambassad, som också kräver en ursäkt.

”Att tro att sådana saker kan hända i Sverige, en förespråkare för etnisk jämlikhet”, fortsätter ambassaden.

”De har missat poängen”

SVT Nöjes programchef Thomas Hall säger i en intervju med Aftonbladet att han varit i kontakt med den kinesiska ambassaden, men att man inte planerar att be om ursäkt.

– Jag tror att de har missat poängen i vårt budskap. Vi vill visa på att det fortfarande känns som att det är en lägre tröskel och mindre laddat att skämta om kineser och asiater, säger Thomas Hall till Aftonbladet.

– Det är ett satirprogram. Vi ska ta ut svängarna, säger han.

Jesper Rönndahl själv tycks också ta det hela med ro. På Instagram har programledaren lagt upp en skärmdump på uttalandet från kinas ambassad, tillsammans med texten: ”Aoo näe nu var man där igen och startade en diplomatisk kris med en global supermakt”.

Diplomatisk kris

Händelsen med de avvisade kinesiska turisterna inträffade i början av september, och skapade en diplomatisk fejd mellan Sverige och Kina.

Ett videoklipp där turisterna bärs ut från hotellet av två poliser kablades ut i kinesisk media, och Kinas ambassad i Stockholm skrev på sin hemsida att turisterna ”misshandlades brutalt av den svenska polisen” och att ”poliserna utsatte kinesiska medborgare för livsfara.

Ambassaden har sedan dess krävt en insats från den svenska regeringen, där de vill se att poliserna straffas.

Detta har ännu inte hänt, men ärendet utreds nu av Särskilda åklagarkammaren, uppger Aftonbladet.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Joelsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro