ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kinesiska höjdare

Catarina Lilliehöök · 9 Okt 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011
Staden Lijiang i Yunnanprovinsen är ett av Kinas populäraste resmål.

Staden Lijiang i Yunnanprovinsen är ett av Kinas populäraste resmål. Foto: Catarina Lilliehöök


klar

Artikellänk är kopierad

För runt 3 kronor kan man få en rejäl lunch på marknaden. Maten i Kina är utsökt. Smaka till exempel på ångkokt klimp (dumplings).
För runt 3 kronor kan man få en rejäl lunch på marknaden. Maten i Kina är utsökt. Smaka till exempel på ångkokt klimp (dumplings).Foto: Catarina Lilliehöök
Pandor kan du titta närmare på i Chengdu.
Pandor kan du titta närmare på i Chengdu.Foto: Catarina Lilliehöök

1. CHENGDU – SICHUANPROVINSEN Sichuan, som betyder Fyra floder, i Sydvästra Kina är en mytomspunnen del av landet. Provinsen har länge varit isolerad och otillgänglig, vilket har bidragit till att mat, människor och språk lyckats utveckla och behålla en egen karaktär. Huvudstad är Chengdu och här finns långa trädkantade gator, välbevarade tempel och mängder av restauranger som serverar världens kanske starkaste mat. I Chengdu finns också  Giant Panda Breeding Research Base, där man kan se pandor som får röra sig fritt i generösa inhägnader. Utanför Chengdu ligger några av Kinas mest kända heliga berg, som de buddistiska Emei Shan och Le Shan med Da Fo, världens största Buddha, 71 meter hög.2. LIJIANG – YUNNANPROVINSEN Yunnan, som betyder Söder om molnen, har ett milt klimat nästan året runt. Naturen är varierad. Här finns tropisk regnskog, snötäckta berg och ungefär allting däremellan. Här finns också en tredjedel av Kinas 55 officiella minoritetsfolk. Det gör provinsen särskilt variationsrik vad gäller kultur, klädsel och traditioner. Staden Lijiang, i nordvästra delen av Yunnan, är ett av Kinas mest populära resmål och det är inte svårt att förstå. Mot en fond av snöklädda toppar breder en labyrint av kullerstensgator och trivsamma trähus ut sig. Från Lijiang kan man vandra till Tiger Leaping Gorge, en djup skogklädd ravin som Yangtzefloden rinner igenom. Ravinen, som sträcker sig mellan Haba och Jade Dragon Snow Mountain, är en av de djupaste i världen.

3. SHANGHAI Den som vill beskåda framtidslandet Kina i all dess kraft ska resa till Shanghai. Att stå på The Bund, den gamla europeiska hamnpromenaden med sina bankpalats, och titta på den arkitektoniska nöjesparken på andra sidan Huangpufloden är just det – en glimt av framtiden. När man beundrat färdigt kan man besöka French Concession, det franskkoloniala området, eller Xintiandi, ett område med nybyggda ultramoderna butiker, restauranger och nattklubbar. Här kan man se hypervasst mode och unga kineser med streetcred. Granne med Xintiandi ligger en rad kvarter där gamla gränder breder ut sig. Det är rörigt, stökigt och totalt genuint.4. YANGSHUO – GUANGXIPROVINSEN Guangxi, en av Kinas sydligaste provinser, ligger på gränsen mot Vietnam. Här bor 45 miljoner människor på en yta av cirka halva Sverige. Provinshuvudstaden heter Guilin och bara en timme därifrån ligger orten Yangshuo, med sina berömda sockertoppsberg. Runt Yangshuo får man ett genuint smakprov på Kinas traditionella landsbygd. Det är lummigt, frodigt och tropiskt. Så långt ögat når syns gröna risfält och vattenbufflar som tålmodigt stretar i leran. Rytmen är långsam, sävlig och världens konstanta rusningstid känns mycket avlägsen. 

5. GULANG YU – FUJIANPROVINSEN Den sprudlande hamnstaden Xiamen, belägen i Fujianprovinsen, har varit en del av Mittens rike sedan Qindynastin (221–207 f Kr). Dock var det först under Mingperioden (1368–1644) som Xiamen blomstrade. Staden blev ett viktigt handelscentrum, så framgångsrikt att giriga kolonialmakter snart fick upp ögonen för det. Det som är mest intressant med Xiamen är den närliggande ön Gulang Yu, vilken togs i besittning av japaner och västerlänningar som gjorde om den till en utländsk enklav. Att vandra runt på ön får en att känna sig som om man klivit rakt in i en gammal film. Krokiga gator slingrar sig genom ett landskap smyckat med djungelliknande träd och enorma kolonialvillor insvepta i murgröna. Här trängs gårdagens minnen med nutidens drömmar.

klar

Artikellänk är kopierad

Catarina Lilliehöök
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro