ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kinesiskt par dömd till fängelse för smuggling av barn

Stockholm TT · 18 Jun 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Kvinnan dömdes till fängelse i två år och tre månader och mannen till två års fängelse. Båda fälls för grov människosmuggling och har enligt Stockholms tingsrätt ingått som ett led i en organiserad verksamhet med smuggling av kinesiska barn och ungdomar.

Kvinnan fälls även för förberedelse till grov människosmuggling samt flera ekonomiska brott som hon begått i samband med parets restaurangrörelse i Stockholm.

Makarna hade även åtalats misstänkta för grovt organiserande av människosmuggling men tingsrätten frikänner båda på den åtalspunkten. Enligt domstolen är det inte bevisat att paret i vinstsyfte planlagt eller organiserat smugglingsresorna, vilket är ett krav för en fällande dom för grovt organiserande av människosmuggling. Falska pass Kammaråklagare Hans Ihrman är i stort nöjd med domen och framför allt över att tingsrätten bedömt människosmugglingen som ett grovt brott. -Domen ger en klar signal om att det är ett allvarligt brott att smuggla människor genom Sverige och särskilt att smuggla barn. Sedan kan man diskutera om straffen skulle vara längre, men förhoppningsvis har domen en allmänpreventiv verkan, säger Hans Ihrman till TT. Paret har ingått i ett internationellt nätverk där barn från Kina smugglats till olika länder i Europa.

Makarna tog under större delen av förra året emot 46 barn och hyste in dem på olika ställen i väntan på att de skulle skickas vidare ut i Europa. Flera barn gömdes bland annat i parets restaurang.

De båda dömda ordnade falska pass åt barnen och betalade även deras flygresor till och från Sverige. Avlyssning Bevisningen mot paret bygger till stora delar på berättelser från fyra av barnen som i dag vistas i Norge, flygbiljetter, falska pass och omfattande telefonavlyssning.

När paret greps i december i fjol upphörde smugglingen av kinesiska barn helt.

Misstankarna mot mannen och kvinnan uppkom sommaren 2005 när två asylsökande kinesiska pojkar försvann från varsin flyktingförläggning i Stockholm och tog kontakt med den 44-årige mannen.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro