ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kiruna kan bli världens första flyttbara stad

Mary Örnborg · 11 Apr 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

Foto: LKAB


klar

Artikellänk är kopierad

MOBIL STAD. När Kiruna inom kort påbörjar projektet med att flytta staden är det med visionen om att det ”nya” Kiruna ska byggas portabelt. – Eftersom hela Kiruna i princip är ett mineralinmutat område och man inte vet vad som händer i framtiden, så är det nog en god idé att i alla fall undersöka om det går att bygga flyttbart från start, säger Gunnar Hedborg, samordnare på länsstyrelsen i Luleå.Gunnar Hedborg för bland annat diskussioner med professor Lars Stehn på Luleå tekniska universitet, expert inom träbyggnadskonstruktioner, byggnadsfirmor och flyttfirmor. – Detta är ett jättespännade projekt att jobba med, men än så länge ligger det bara på tankestadiet, säger Lars Stehn.– Utmaningen ligger i att man måste bygga husen uppifrån och ner och inte tvärtom som annars är brukligt. Man ska i princip bara behöva lyfta bort taket på byggnaden, via luckor koppla ur ventilation, el och vvs-systemen och därefter flytta hela byggnaden med minimal åverkan på fastigheten, säger Lars Stehn.

När Lars Stehn pratar om flyttbara byggnader så syftar han inte på enfamiljsvillor utan nämner byggnader som stadsbibliotek och hyreshus .– Att flytta enfamiljshus kan man göra redan i dag. Jag pratar om hyreshus och andra större byggnader. Dessutom ska bygget också handla om god arkitektur – byggnaderna får absolut inte likna baracker.Från första till sista etappen av flytten kommer Kiruna att vara i världens blickfång. Inte minst på grund av att man så långt som möjligt kommer att använda avancerad teknik under flytten och vid uppbyggnaden av staden. – Lyckas jag med att tekniskt lösa hur man bygger för att demontera ner och flytta en byggnad så ligger det helt i linje med min egen forskning. För Luleå tekniska universitet skulle däremot ett sådant genombrott innebära att skolans position flyttas fram, säger Lars Stehn.I dag finns det ingen motsvarande byggteknik för att flytta större byggnader.– Främst tänker jag på Afrika där man ofta behöver flytta från områden som drabbas av torrperioder, säger Lars Stehn.

klar

Artikellänk är kopierad

Mary Örnborg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro