ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kirurg dömd för framkallande av fara

TT · 11 Jun 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Bilden är från en annan hjärtoperation och har ingenting med kirurgen i artikeln att göra.

Bilden är från en annan hjärtoperation och har ingenting med kirurgen i artikeln att göra. Foto: SCANPIX / Arkiv


Stängde av blodcirkulationen i 118 minuter

klar

Artikellänk är kopierad

Det blir böter för den kirurg som stängde av blodcirkulationen i 118 minuter under en operation. Enligt hovrätten utsatte han patienten för stor fara.

Domen är viktig för hela läkarkåren, anser försvarsadvokaten.

Hovrätten över Skåne och Blekinge dömer läkaren till 80 dagsböter för framkallande av fara för annan. Tidigare har han friats av en oenig tingsrätt. Om advokat Mikael Nilsson får som han vill kommer domen att överklagas till Högsta domstolen (HD). Risken är att läkare framöver inte kommer att våga göra sitt yttersta, menar han.

- Hur långt kan en läkare gå för att rädda patientens liv? Det kan vara en intressant fråga för HD att avgöra, säger han till TT.

Patienten hade brusten kroppspulsåder. Läkaren har försvarat sig med att han valde en ovanlig metod, eftersom han insåg att det var patientens enda möjlighet att överleva. Patienten levde visserligen en tid efteråt, men han blev hjärnskadad och dog senare på grund av en ny bristning i pulsådern.

Kyldes ner

Den 56-årige mannen opererades akut i mer än åtta timmar. Han kyldes ner till 15 grader och med en sådan kroppstemperatur ska blodcirkulationen i normala fall kunna stängas av i en halvtimme. Därefter är det stor risk för hjärnskador.

Trots att cirkulationen alltså hölls avstängd fyra gånger så lång tid och patienten fick allvarliga hjärnskador, anser hovrätten att det inte är bevisat att skadorna orsakades av syrebristen under operationen. Det är det mest sannolika, men det kan finnas andra förklaringar, menar domstolen.

Framkallande av fara

Därför döms inte läkaren för vållande till kroppsskada, som vice chefsåklagare Pehr Ola Pehrsson yrkat på i första hand. I stället döms han för framkallande av fara för annan. Han försatte patienten i direkt livsfara, enligt en expert. Hovrätten anser att han varit grovt oaktsam.

Läkarförbundets ordförande Ewa Nilsson-Bågenholm har tidigare sagt till TT att hon ogillar när rena vårdfrågor blir brottmål. Hon anser att bedömningarna ska göras av hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, inte av en vanlig domstol.

Efter operationen blev kirurgen avskedad. Senare förlikades han med Universitetssjukhuset i Lund och fick avgångsvederlag. I dag arbetar han som allmänpraktiserande läkare.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro