ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kirurg opererade fel fem gånger – ungdom fick flera hjärnblödningar

Alexandra Andersson · 20 Okt 2018
Uppdaterad 21 Okt 2018
Kirurgen misslyckades med sin operation fem gånger.

Kirurgen misslyckades med sin operation fem gånger. Foto:  Robert Daly / Caiaimage /IBL Bildbyrå


En patient under 18 år fick genomgå fem misslyckade operationer som ledde till flera hjärnblödningar och psykiska besvär. Nu kritiseras kirurgen av IVO. 

klar

Artikellänk är kopierad

Förra året sökte en ungdom under 18 år vård efter att ha fått problem med sin shunt, skriver SVT Västerbotten. En shunt är en tryckavlastande kateter som är placerad i hjärnan för att fungera som en förbindelse mellan blodkärl.

Patienten opererades akut, men fick därefter besvär med huvudvärk. Läkarna kunde då konstatera att patienten hade drabbats av en blödning, samt en infektion i hjärnan.

Misslyckades fem gånger

Besvären hade uppstått efter att kirurgen hade felplacerat shunten i hjärnan. Under en månads tid utförde samma kirurg ytterligare fyra operationer på patienten – men misslyckades varenda gång.

I samband med kirurgens felbehandling bad ungdomens föräldrar om att operationen skulle utföras på annat sjukhus, men fick beskedet att det inte fanns tillräckligt med bemanning under sommaren.

Inför den sjätte operationen lät man däremot en annan kirurg utföra operationen. Denna gång använde man sig även av en neuro-navigations-teknik – ett databaserat navigationssytem för styrning av instrument i förhållande till patientens anatomi – och ingreppet lyckades.

Kritik från IVO

Under perioden för de misslyckade operationerna drabbades patienten av flera hjärnblödningar och psykiska besvär, och utsattes för strålning från ett tiotal röntgenundersökningar.

Nu kritiseras kirurgen av IVO, Inspektionen för vård och omsorg, för att inte ha gett patienten “en sakkunnig hälso- och sjukvård”.

Efter händelsen har sjukhuset inört en ny rutin där neuro-navingering används vid liknande ingrepp.

klar

Artikellänk är kopierad

Alexandra Andersson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro