ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

KI:s forskningspartners säljer organ från avrättade kineser

Stockholm TT · 5 Nov 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

-Vi ska gå till botten med det här. Om det visar sig att uppgifterna stämmer måste vi självfallet göra något åt det. Naturligtvis kan vi inte acceptera sådant handlande eftersom det strider mot våra etiska principer, säger dekanus Jan Carlstedt-Duke, ytterst ansvarig för Karolinska institutets (KI) internationella samarbete, till tidningen. Utländska patienter Enligt Carlstedt-Duke har ledningarna för de kinesiska universiteten som KI samarbetar med på en direkt förfrågan uppgett att de inte håller på med försäljning av organ från avrättade. Men Dagens Medicin har uppmärksammat att åtminstone ett av de universitets-relaterade företagen öppet skriver på sin hemsida att organen som erbjuds kommer från avrättade kineser. Det gäller företaget Beijing International Medical Support Network Centre som säljer och marknadsför organtransplantationer från fem olika sjukhus i Peking, bland dessa Beijing University Hospital som ägs och drivs av KI:s samarbetspartner Peking University.

Företaget förmedlar årligen organtransplantationer till ett värde motsvarande cirka 375 miljoner kronor, enligt egna uppgifter. Tanken är bland annat att utländska patienter ska kunna köpa sig en operation om de behöver en ny njure eller lever.

Enligt tidningen sysslar även Fudan University i Shanghai med samma typ av handel. Omfattande handel Carl-Gustaf Groth är professor emeritus i transplantationskirurgi vid KI och medlem i en WHO-panel om internationell transplantationsverksamhet. Han säger till Dagens Medicin att Kinas vice hälsovårdsminister Jiefu Huang i november i fjol, under ett WHO-möte i Filippinerna, medgav att Kina bedriver handel med organ från avrättade fångar. -Det handlar om tusentals organ varje år. Bara under 2005 genomfördes cirka 3 500 levertransplantationer i Kina. Nästan samtliga organ kom från avrättade fångar, säger Carl-Gustaf Groth till Dagens Medicin.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro