ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kiss i bassängen kan orsaka astma

Metro · 9 Sep 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Besökare i svenska simhallar kissar i bassängen. Den slutsatsen drar Ekot efter en stickprovsundersökning som gjorts av badvattnet.Besökare som kissar och svettas bidrar till en ökad kvävehalt i vattnet. I åtta av de 18 bassängerna uppmättes kvävehalten till över två milligram per liter vatten. Tre bassänger hade över fem milligram.

– Är det över 1,5 milligram per liter så skulle ju jag funderar lite grann på att här har vi föroreningar i vattnet som vi måste kontrollera var de kan komma ifrån. Kiss och svett är absolut de största orsakerna till att man har höga kvävehalter i vatten, säger Michael Ressner, som är expert på Socialstyrelsen till Ekot. 

Förhöjda kvävehalter kan ge hosta och rinnande ögon. Är ventilationen dessutom dålig kan de ge upphov till astma hos den som inandas gaserna.

För att minimera kvävehalten i vattnet uppmanas badande att tvätta sig noga innan de går i bassängen och ha rena badkläder på sig.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro