ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Kissnödig kriminalvårdare frias efter att mördare rymde

Anton Gustafsson · 22 Maj 2019
Uppdaterad 22 Maj 2019
Den dömde mördaren Kristofers Kastellanoss är fortfarande på fri fot efter rymningen förra sommaren.

Den dömde mördaren Kristofers Kastellanoss är fortfarande på fri fot efter rymningen förra sommaren. Foto: Google/Polisen.


Förra sommaren rymde den dömde mördaren Kristofers Kastellanoss från en fångtransport. Bilen stannades eftersom transportledaren blev akut kissnödig. Han åtalades för tjänstefel, men frias nu helt.

klar

Artikellänk är kopierad

Kristofers Kastellanoss skulle transporteras från en rättspsykiatrisk undersökning i Göteborg till häktet i Sala när han lyckades rymma. När transporten gjorde ett oplanerat stopp, för att en av kriminalvårdarna skulle kissa, knuffade den dömde mördaren undan personalen, tog sig ut från transporten och började springa.

Trots att Kastellanoss var barfota och hade handfängsel på sig, gav kriminalvårdarna upp jakten efter 250 meter trots att de hade sikte på honom.

”Höll på att spränga blåsan”

Enligt kriminalvårdens egna utredning gav de upp på grund av att den ena kriminalvårdaren var trött, och den andra var rädd. Stark kritik riktades mot personalen på fångtransporten och till slut åtalades transportledaren för tjänstefel.

Men nu frikänns transportledaren av Örebro tingsrätt. Transportledaren själv beskriver det som att situationen var så akut att det kändes som att han höll på att ”spränga blåsan”.

Kastellanoss är fortfarande på fri fot

Under de omständigheterna menar tingsrätten att transportledaren var så kissnödig att han ”inte kunde axla sin yrkesroll och ta det ansvar som följer med den rollen”. Istället, anser rätten, att föraren av transporten då skulle ha tagit rollen som ledare, allt enligt Kriminalvårdens riktlinjer.

Transportledaren har hela tiden nekat till brott.

Kastellanoss är fortfarande på fri fot.

klar

Artikellänk är kopierad

Anton Gustafsson
Anton Gustafsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro