ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kittlande spänning

C-G Karlsson · 3 Jan 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Titel: Legender från övärldenGenre: AnimeBetyg: ••••

”Legender från övärlden” är löst baserad på Ursula K Le Guins böcker, men har tack och lov inte mycket gemensamt med den Hallmark-producerade miniserie som kom för ett par år sedan. Här är det i stället Goru Miyazaki, Hayao Miyazakis son och Studio Ghiblis arvtagare, som gör en lite fyrkantig ”Sagan om ringen”-doftande  regidebut om den unge prins Arren, som kämpar mot det mörka i sitt inre.

Miyazaki juniors film är något enkelspårig och Goru verkar tyvärr sakna sin pappas kollriga humor och fantasifulla tecknartalang. Men nog kittlas spänningsnerverna – mellan varven ger filmen ifrån sig riktigt otäcka små j-horror-pustar som får det att krypa i skinnet och motiverar den lite skakiga betygsfyran.

Nytt på DVD:

Actionfylld nagelbitare

Titel: 28 veckor senareGenre: Skräckthriller

Uppföljaren till ”28 dagar senare” utspelas ett halvår efter att zombieviruset tömde London. En zon i staden har säkrats mot smittan och vaktas av den amerikanska armén. Danny Boyle har lämnat över regin till spanjoren Juan Carlos Fresnadillo vars film överglänser ettan. En tät, skrämmande och gripande mix av skräck och familjedrama med blytunga actionscener.

Tjusig 60-åring

Titel: Flicka och hyacinterGenre: Dramathriller

Hasse Ekmans största ögonblick som regissör kom, efter några års fruktsam Bergman-konkurrens, med denna ypperligt välkomponerade, tjusiga film. Handlingen utgår från en ung kvinnas självmord, och intrigen doftar både ”Citizen Kane” och mysticismen från Howard Hawks noir-filmer. Klart sevärd, trots 60 år på nacken.

Smaskigt Disneymaterial

Titel: Disney Pixar complete collectionGenre: Familj

Rena guldgruvan: alla Pixarfilmer utom ”Råttatouille” samlande i en box. Alltså sju titlar från ”Toy story” till ”Bilar”, två av dem dessutom på dubbel-disc. Massor av ambitiöst och smaskigt extramaterial. Mina favoriter är Toy story-filmerna, men här finns inte en enda dålig  film. Jämför priset hos olika handlare, boxen kostar allt mellan 500 och 700 kronor!

Ovanligt bra trilogi

Titel: The ultimate Bourne collectionGenre: Actionthriller

Bournetrilogin (”Bourne identity”, ”Bourne supremacy” och ”Bourne ultimatum”) i en 4-dvd-box med en bonusdisc. Action blir inte bättre än när Matt Damons glömska ex-agent reser världen runt och slåss för sitt liv samtidigt som han gräver i sitt förflutna. Det här är något så ovanligt som en trilogi där den första filmen var bra, den andra bättre och den tredje bäst. Adrenalinet stänker, däcken tjuter och mitt i allt finns både hjärna och hjärta.

klar

Artikellänk är kopierad

C-G Karlsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro