ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"Klä dig extra varmt på vintern"

Johanna G Jimenez · 3 Jul 2013
Uppdaterad 5 Jul 2013

Dödsfall efter hjärtinfarkt är vanligare under vintern – men orsaken har tidigare varit oklar. Nu visar nya forskningsrön från Karolinska institutet att det kan vara själva kölden som i många fall är boven i dramat.

klar

Artikellänk är kopierad

En defibrillator, eller hjärtstartare, kommer till användning mer på vintern än på sommaren – och på personer med tunna kläder.
En defibrillator, eller hjärtstartare, kommer till användning mer på vintern än på sommaren – och på personer med tunna kläder.Foto: Scanpix

Det har länge varit känt att antalet hjärtinfarkter ökar på vintern, och tidigare studier har visat att ökningen kan ha att göra med att vi rör oss mindre när det är kallt.

– Men nu kan vi se att kylan i sig är främsta anledningen, säger  Yihai Cao, professor vid institutet för mikrobiologi, tumör- och cellbiologi vid Karolinska institutet i Stockholm.

Yihai Cao har lett en studie som visar ett tydligt samband mellan kyla och hjärtinfarkt. Forskarteamet har studerat möss, som liksom människor har två olika typer av fett i kroppen, brunt och vitt. Kroppen försvarar sig mot köld genom att bryta ner det vita fettet till brunt, värmealstrande fett. I den processen påskyndas även tillväxten av ett slags plack som sätter sig i blodkärlen. Om placken brister kan lagrat fett frigöras och ställa till problem genom att blockera blodkärl i hjärtat.

– Detta kan vara en risk för personer som redan har hjärt-och kärlsjukdomar, men för friska människor är det ingen särskild anledning för oro, säger Yihai Cao och ger sitt bästa råd till riskgruppen:

– Klä dig extra varmt på vintern!

Dessutom, betonar han, den som äter kolesterolmedicin för höga blodfetter måste vara extra noggrann med sin medicin just vintertid.

– Och personer med höga blodfetter som vill banta vintertid ska vara extra noggranna med att hålla sig varma, säger Yihai Cao. 

klar

Artikellänk är kopierad

Johanna G Jimenez
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro