ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kläck idéer som kan rädda mänskligheten

metro · 28 Jan 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011

Annika Olofsdotter Bergström – Doktorand

klar

Artikellänk är kopierad

I Ghana växer begreppet Bushpunk som innebär att återskapa innovationer av det som finns, allt från gamla cyklar till vattenflaskor i plast eller gamla flipflop sandaler.

Det blir istället, stolar, vattenreningsverk, batteridrivna lampor och radioapparater. Det handlar om att skapa en bättre värld, att driva sin egen förändring och verklighet mot en funktionell framtid. Det handlar om att lösa vardagliga problem handlingskraftigt.

I Sverige har vi det så bra. Vi behöver bara trycka på några tangenter för 2 kronor per Medlem till Haiti och tror glatt att vi har räddat ett helt land i nöd. Ibland kommer det ett massmail om ett upprop: skriv under här mot utvisningen av flyktingbarn.

Vi skriver under, skickar vidare till alla vänner, lutar oss tillbaka och tänker, ”GÖTT nu har jag gjort något för mänskligheten. Och va fan den dära klimatförändringen är bara bullshit, det är ju svinkallt ute”. Vi mullar vidare med våra sociala medier.

Vi är extremt länkade till hela världen men har vi blivit mer handlingskraftiga? Varför är det inget litet snille som hittar ett sätt att få bort de groteska istrottoarerna i Stockholms innerstad? Varför är det papperslösa flyktingar som hänger i var och varannan stupränna för att ta bort istappar?

Nu är det dags att någon utvecklar snöceller som kan driva våra Iphone, uppfinner ett lekfullt sätt att spara vatten på och ska vi inte ta och rädda isbjörnarna? Den tekniska utvecklingen ligger högt i kurs i Sverige men vad skapar den i längden för den stora massan? Kommunikation, socialisering, säkerhet och slöhet. Det är Lushpunk.

Men det finns hopp. Runt om i världen händer det saker, World bank institute håller på att utveckla ett spel som går ut på att stärka unga i Afrika att hitta lösningar på fattigdom, krig och klimat förändringar.

Otaliga organisationer skapar möjlighet för människor att göra något för de mänskliga rättigheterna genom att uppmana till att bidra med något eget. I Sverige har Kinnevik och Metro med flera, en tävling för sociala entreprenörer som vill göra världen bättre för barn och ungdomar, genom att stimulera till lek.

Vad vill du göra för att förändra något för mänskligheten? Så gå man ur huse. Nu ska vi köra Pushpunk. + Väntar med spänning på att bli inbjuden till Google wave. Jag älskar Google-  Att dygnet bara har 24 timmar.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro