ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Klädförsäljningen minskar i julhandeln

TT · 23 Dec 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: SCANPIX / Montage


klar

Artikellänk är kopierad

Klädförsäljningen faller med 5 procent i december och nästa år väntas nolltillväxt.

Det är framför allt de dyrare kläderna som får stryka på foten.

Lågkonjunkturen börjar nu märkas i butikerna.

- Första delen av december var sämre än väntat och vi räknar med att december inte blir lika bra som december förra året, säger Camilla Wallander, marknadschef på NK i Stockholm.

- Men de senaste dagarna har vi haft fullt i varuhuset.

Klädförsäljningen faller med 5 procent i december, jämfört med december förra året och skoförsäljningen faller med nästan lika mycket, enligt en prognos från branschorganisationen Svensk Handel Stil.

Två klämdagar, den 22 och 23 december, hjälper till att få fart på julhandeln.

- Mellandagarna är mer svårförutsägbara då kanske fler än förra året arbetar. Totalt kommer dock handeln den 22—31 december att vara starkare än förra året, säger Mikael Sandström, ordförande för Svensk Handel Stil.

- Vi räknar med oförändrad försäljning för kläd- och skohandeln nästa år, men det brukar vara så att det är de dyrare märkena som får det svårare när det är lågkonjunktur.

- Kunderna brukar söka sig till billigare alternativ i dåliga tider.

Men han vill inte måla fan på väggen.

- Under några år i mitten av 1990-talet gick 600 klädbutiker i konkurs. Så illa blir det inte den här gången tror jag, säger Mikael Sandström.

- Det är ju faktiskt så att det blir bra mycket bättre för de flesta hushåll nästa år med lägre räntor och skattesänkningar.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro