ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Klädkod men inte förbud – så får du klä dig på jobbet i sommarvärmen

Jesper Lindqvist · 9 Jul 2019
Uppdaterad 9 Jul 2019
Vilken klädkod som gäller skiljer sig från yrke till yrke.

Foto: Berit Roald/TT/Unsplash


När temperaturen stiger upp emot 30 grader kan det vara lockande att bära shorts hela dagen lång. Men många arbetsgivare uppskattar inte kortbyxor under arbetstid, och enligt etikettdoktorn Mats Danielsson är de i sin fulla rätt att reglera sådant. "På jobbet företräder du ett varumärke eller en organisation, då ska inte fokus hamna på ditt klädval", säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

pil
I korthet

Vad: Klädkod på jobbet.

Vem: Alla som har en anställning.

Var: På alla arbetsplatser.

Hur: Lättare klädsel på jobbet.

När: Framför allt under sommaren.

Varför: På sommaren är det många som vill ha på sig mindre, alternativt svalare, kläder. Men att bryta mot arbetsgivarens klädkod är ingen mänsklig rättighet, enligt etikettdoktorn Mats Danielsson.

Att ha en klädkod på arbetsplatser är idag långt ifrån ovanligt. Vissa yrken kräver en särskild arbetsuniform, andra innefattar kundkontakt och kräver därför mer formell klädsel.

Men så finns det även många yrken där ramarna är långt ifrån lika tydliga.

I Örebro har en debatt uppstått efter att kommunens barn- och ungdomstjänst skickat ut information om vilka klädesplagg som inte är tillåtna på jobbet. Bland annat ville man, enligt Nerikes Allehanda, inte se shorts eller trasiga jeans, och man ställde sig tveksam till ärmlösa, urringade linnen såtillvida man inte jobbade på egen hand.

LÄS MER
Vett och etikett i början av förhållandet: Det här ska du INTE säga på första dejten

"Förväntar oss en formell klädsel"

Enligt vett- och etikettexperten Mats Danielsson är det viktigt att som anställd komma ihåg att man företräder en arbetsgivare, och att man inte är på jobbet för att i huvudsak framhäva sin egen personlighet.

Han menar vidare att detta i många fall beror på att arbetsgivaren vill framstå på ett visst sätt, något som inte alls är oviktigt.

– Till exempel tror jag inte att man som flygresenär skulle vara bekväm med att gå ombord på ett flygplan där alla anställda bär t-shirt och slitna jeans. Vi förväntar oss en formell klädsel, på samma sätt som när vi gå till läkaren, säger Mats Danielsson.

Etikettdoktorn, Mats Danielsson.Foto: Fem punkter AB

"Arbetsgivaren måste vara lösningsorienterad"

Under de senaste, varma, somrarna har debatten i mångt och mycket handlat om rätten att bära svalare kläder i yrken där man i andra fall har en särskild uniform. I Stockholm har det bland annat hänt att manliga tunnelbaneförare valt att bära kjol istället för långbyxor, eftersom det förstnämnda har varit tillåtet till skillnad från shorts eller kortbyxor.

Mats Danielsson menar att det har blivit en form protestbeteende och en strid som egentligen är onödig att ta.

LÄS MER
Etikettdoktorns bästa tips för ett lyckat påskfirande

– Samtidigt handlar det om att som arbetsgivare vara lösningsorienterad och kanske inte förbjuda vissa kläder helt och hållet. Om förarna som kör tåget sitter och svettas dagligen blir det ett arbetsmiljöproblem, och kanske till och med en säkerhetsrisk. Därför vore det märkligt om en arbetsgivare i ett sådant fall inte lyssnar på sina anställda, säger han.

I grund och botten menar han att det handlar om anseende och externa förväntningar.

– Vissa branscher skyltar med att ha en mer "casual" klädkod, som till exempel reklam- och mediebranschen. Då förväntar sig kunder och andra besökare inget annat heller. Men om du ska träffa en bankanställd förväntar du dig kostym eller dylikt. Kort sagt så ska kläderna aldrig ta uppmärksamhet från möten eller andra saker på jobbet, det är då det blir problematiskt, säger Mats Danielsson.

klar

Artikellänk är kopierad

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro