ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Klädstilen är nästan lika viktig som låten

Rickard Lindholm · 29 Feb 2012
Uppdaterad 28 Feb 2012
Abba är starkt förknippade med sina scenkläder. Här framför gruppen den legendariska låten Waterloo på Eurovision Song Contest 1974.

Abba är starkt förknippade med sina scenkläder. Här framför gruppen den legendariska låten Waterloo på Eurovision Song Contest 1974. Foto: SVT Bild


Dyra scenkläder garanterar inte framgång. Experten: Har du inte ett nutida uttryck glöms du bort.

klar

Artikellänk är kopierad

Carolas gula overall och bröderna Herreys look med gyllene skor är två exempel på när kläderna nästan är lika kända som låten. Men det är inte alla artister som vågar sticka ut på samma sätt.

– Jag tycker ofta artisterna klär sig som folk generellt gör när de vill göra sig fina. Ibland lyckas de och andra gånger blir det inte lika bra. Vissa gillar att satsa på glitter, det är inte alltid det funkar, säger Marina Kereklidou, chefsdesigner på Busnel och stylist som stylat flera artister och programledare i Melodifestivalen.

För Caroline Sandström, reporter på Metro Mode, är kläderna i Melodifestivalen ofta roande.

– Det är en spelplan för artisterna att få ut sina extrema sidor och gå ”over the top”.  Det är inte många som klär sig vardagligt.  Ibland tycker jag det blir för mycket och tacky, säger hon. I årets tävling var Afro-dite några som Caroline Sandström tyckte misslyckades med sina kläder.

– Det hade funkat för 20 år sedan. En annan grej jag stör mig på är gamla som klär sig för ungt. Det är typiskt för sådana här sammanhang, säger hon. Även om det senaste året inte haft några tydliga trender så är det en färg som dominerat.

– Det jag märkt genom åren är att vitt är en stor Melodifestivalfärg. Det ser bra ut i rutan och vitt har varit en stor färg traditionellt i modet, säger Marina Kereklidou.

Trots att hon jobbat nära Melodifestivalen vid flera tillfällen de senaste åren väljer hon ändå gamla framträdanden när hon pratar favoriter.

– Det är många som är väldigt tidsbundna. Är det väldigt snyggt då så kommer det bli utskrattat senare, men ikoniserade längre bort. Det är dem som inte har ett starkt nutida utryck som glöms bort, säger hon.

Hur får man till en lyckad Melodifestivalen-look?

– Jag tror det handlar mer om personligheten än om trender. Har man valt rätt så stämmer kläderna med personen och låten, säger Marina Kereklidou.

Har Melodifestivalen startat några trender som vi fått se på catwalken sen?

– Det brukar inte vara den vägen det går. Men det är säkert stilar som blivit populära bland gemene man. Melodifestivalen speglar samhället och hur man klär sig i stort, säger Marina Kereklidou.

Inte heller Caroline Sandström ser Melodifestivalen om en trendsättare.

– Det är lite som med extrema modevisningar, som typ Jean Paul Gaultier-avant-garde. Det är ingen som går hem och kopierar en outfit rakt av. Man kanske ser en accessoar eller ett par brallor man gillar, säger hon.

Marina listar sina festivalfavoriter

Abba 1974: Behöver knappast en presentation. De vann Eurovision 1974 med Waterloo. Marinas kommentar: ”De är ikoniska i dag”.
Abba 1974: Behöver knappast en presentation. De vann Eurovision 1974 med Waterloo. Marinas kommentar: ”De är ikoniska i dag”.Foto: Scanpix
Baccara 1978: Spanska duon som deltog i Eurovision Song Contest 1978 med Parlez-vous francais? Marinas kommentar: ”Det var ett snyggt nummer”.
Baccara 1978: Spanska duon som deltog i Eurovision Song Contest 1978 med Parlez-vous francais? Marinas kommentar: ”Det var ett snyggt nummer”.
Lena Philipsson 1986: Var för första gången med i Melodifestivalen 1986 med Kärleken är evig. Marinas kommentar: ”Hon vågade sy upp sina egna kreationer, se överdimensionerad jacka”.
Lena Philipsson 1986: Var för första gången med i Melodifestivalen 1986 med Kärleken är evig. Marinas kommentar: ”Hon vågade sy upp sina egna kreationer, se överdimensionerad jacka”.
klar

Artikellänk är kopierad

Rickard Lindholm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro