ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Klaga – och klara tentan

Jonas Fredén · 1 Jun 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Elina Berg är ordförande för Lunds samhällsvetarkår. Hon var missnöjd med sitt betyg på en hemtenta och tycker att det borde finnas en instans på universitetet att gå till om man inte är nöjd.

Elina Berg är ordförande för Lunds samhällsvetarkår. Hon var missnöjd med sitt betyg på en hemtenta och tycker att det borde finnas en instans på universitetet att gå till om man inte är nöjd. Foto: Klara Leo


klar

Artikellänk är kopierad

I samarbete med Studentliv – Sveriges största tidning för studenter.
I samarbete med Studentliv – Sveriges största tidning för studenter.

Besviken på rättningen av tentan? Du behöver inte alltid acceptera resultatet. – Fler borde be att få tentaresultatet omprövat, säger kårordförande Elina Berg, som själv testat. De flesta studerande accepterar sina tentabetyg med jämnmod, även när det går dåligt. Men ibland är det rätt att reagera. 

Elina Berg är ordförande för Lunds samhällsvetarkår och läste D-kursen i statsvetenskap för drygt ett år sedan. Hon la ner mycket jobb på en hemtenta.– Jag fick ett starkt G, men bara G. Det var ganska orättvist, faktiskt.

Elina visste först inte vad hon skulle göra, men gick till studentkåren och bad om råd. – De erbjöd sig att följa med upp till läraren, men jag tog mod till mig och gick dit själv.

Hon tog till sig lärarens argument men tyckte till slut ändå att han hade fel. – Det tycker jag fortfarande. Problemet var kanske att han inte uppskattade att jag tänkt utanför uppgiften och gått ifrån kurslitteraturen en smula.

Betyget G kvarstod.

I Sverige kan man inte överklaga betyg. Det är i slutändan examinatorns ord som gäller. Om man får underkänt två gånger kan man däremot begära att få en ny examinator.– Jag skulle gärna se att det fanns någon fri instans på universitetet att gå till, säger Elina. Lunds universitets studentkårer vill införa betygsombud: En äldre lärare, kanske en pensionerad professor, skulle ta hand om överklagandena.

Högskoleverket har tidigare velat införa examinationsnämnder dit man skulle kunna överklaga sitt betyg. Men regeringen tog inte upp förslaget. Men Elina Berg vill ändå uppmuntra alla att begära omprövning av konstiga betyg. – Ibland får man så klart rätt. Och man kan i alla fall få en förklaring och lära sig något på genomgången.

7 tips

1. Lärarna har inte alltid rätt. Det har till exempel hänt att anonyma tentor blandats ihop.

2. En omprövning kan vara värdefull även om du får nej – kanske lär du dig något viktigt av lärarens motivering. Dina klagomål hjälper också till att göra kursen bättre för dem som kommer efter.

3. Fundera igenom varför du anser att du har rätt. Skriv ner dina argument i ett mejl till examinatorn, eller fyll i en särskild blankett om institutionen har det.

4. Om du hämtar ut din tenta från institutionen kan du inte klaga på rättningen längre – du kan ju ha ändrat i tentan. Ta en kopia i stället.

5. Om du anser att något är grundläggande fel på kursen: Skriv ner dina tankar i ett mejl och skicka till prefekten för institutionen. Om du inte vill göra det själv, vänd dig till studentkåren.

6. En student som blivit underkänd på en tenta två gånger har rätt att få en annan examinator utsedd.

7. Du har rätt att tentera samma kurs minst fem gånger enligt högskoleförordningen. Om du får underkänt på praktik har du rätt att göra om den minst en gång.

Bra länkar

Misstänker du att tentan inte gått rätt till? Noggranna regler finns i sammanfattningen i den här rapporten från Högskoleverket.

Som studerande har du rättigheter. Här en lista från Lunds universitets studentkårer.

Högskoleförordningen:

Omprövandeprocessen, som den görs på olika högskolor:

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Fredén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro