ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Klagomålen på psykvården ökar: Kändes som jag var till besvär”

Malin Hansson · 14 Apr 2016
Uppdaterad 14 Apr 2016
Tre personer berättar för Metro hur de blivit bemötta inom psykvården. 

Tre personer berättar för Metro hur de blivit bemötta inom psykvården. 


Långa väntetider, dålig tillgänglighet, svårigheter att träffa samma läkare vid återbesök är några av klagomålen som riktas mot psykvården i Stockholm, Skåne och Västra götaland. Och klagomålen ökar i Göteborg och Stockholm, det visar siffror Metro tagit fram.

klar

Artikellänk är kopierad

Ing-Marie Wieselgren, SKL.
Ing-Marie Wieselgren, SKL.Foto: Thomas Henrikson

Allt fler söker sig till vården för psykosociala problem. 

I de tre patientnämnderna i Stockholm, Skåne och Västra Götaland syns en ökning på klagomål mot bland annat bemötande bemötande, framförallt inom psykiatrin. Långa väntetider, dålig tillgänglighet, svårigheter att träffa samma läkare vid återbesök. 

– Inom Västra Götalandsregionen har man haft svårt att hålla vårdgarantin, både för nybesök och för att påbörja behandlingar. Det har också via klagomålen framkommit att man inte är överrens mellan primär- och specialistsjukvården, alltså vilken vårdnivå som är rätt för personen och patienten uppleversig bollad mellan enheterna, säger Yvonne Tellskog,  på patientnämnden i Västra Götalandsregionen.Förvaltningschef 

►LÄS MER: DEBATT:  Sjuksköterska: Jag är bara 30 år – men kommer snart gå in i väggen

Ing-Marie Wieselgren, nationell samordnare för psykiatrin på Sveriges kommuner och landsting (SKL), ser flera förklaringar till det ökade antalet klagomål.

– Vi pratar mycket mer om psykisk ohälsa i dag och är mer medvetna om att vi kan söka vård, så trycket är större. Men det gör också att fler som söker klagar, säger hon och fortsätter:

Ing-Marie Wieselgren ser också ett behov av att vi hjälper varandra mer när det kommer till psykisk ohälsa. Vi är bra på att hjälpa och tipsa varandra vid exempelvis förkyldningar, men när det handlar om psyket är vi mer osäkra, menar hon. 

– Jag tror vi måste bli bättre på egenvård och prata med vänner om det. Men då önskar jag också att vårat välfärdssystem skulle fungera så väl att man kan få ett besök snabbt där man får tydliga tips om hur man ska gå till väga. Annars är risken att man går och hankar längre och då blir det värre innan man kommer fram, säger hon.

►LÄS MER:  Anna, 32, blev deprimerad som tonåring – fick diagnos efter flera år

Tre personer berättar: Så blev vi bemötta

Tre personer med psykisk ohälsa berättar om sina upplevelser vid kontakten med vården.

Det finns ingen statistik som täcker hur utbrett missnöjet är när det kommer till bemötande i hela svenska vården. Men siffror som Metro tagit del av visar att klagomålen när det kommer till bemötande och väntetid vid psykisk vård ökar. 

Här delar tre personer med sig om hur de upplevde bemötandet inom  psykvården.

"Jag fick en känsla av att bara vara till besvär och slutade då prata om mitt mående. Jag samlade på mig alla tabletter jag fick utskrivna under några månader och valde att försöka avsluta mitt liv, jag var väldigt nära att lyckas. I och med detta så kom jag i kontakt med akutpsykiatrin som hjälpte mig att få kontakt med psykiatrin. Där tog de mitt mående på allvar vilket jag inte kände att de gjorde på vårdcentralen. Jag funderar mycket på hur mitt liv skulle sett ut idag om jag fått rätt hjälp från början. Det är skrämmande att det ska handla om att träffa "rätt" person i vården för jag tycker att alla läkare borde besitta kompetensen och kunna remittera patienter till där de besitter kompetens för psykisk ohälsa."

Nora 

"Har på 6 månader haft 6 olika läkare på psykiatrin och alla har slutat. Sist jag var där fick jag gå till psykosmottagningen för att träffa en läkare som inte förstod vad jag gjorde där och inte visste hur hon skulle hjälpa mig. Har funderat många gånger på att förflytta mig till annan stad, men hur länge får man stå i kö då? Vet inte vad jag ska göra längre. Står stilla på ett och samma ställe och ingenting händer."

Zara

"Sen tonåren har jag varit diagnoserad psd (Posttraumatiskt stressyndrom) och gad (generaliserar ångestsyndrom) sedan jag blivit misshandlad och utnyttjad som barn. Jag är 27 år idag, får ständigt höra av proffs men även amatörer att de är så längesen nu, påverkar det verkligen fortfarande? Inget vi kan göra utan du får försöka glömma. Detta är min vardag med vårdcentralen eller psykakuten. Jag får ständigt veta att mina problem inte är akuta och får vänta. Bara att be om hjälp skapar ångest inom mig. Jag ber bara om hjälp när de är allvarligt. Jag ber inte om hjälp länge. Jag skriker och ber på mina bara knän och får kalla handen."

Louise

Personerna i texten heter egentligen något annat. 

klar

Artikellänk är kopierad

Malin Hansson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro