ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Klämdagen kostar (inte) miljarder

Peter Lindholm · 28 Apr 2014
Uppdaterad 29 Apr 2014

klar

Artikellänk är kopierad

På fredag väntas så många ta ledigt från jobbet att Sveriges BNP kan påverkas. En klämdag kan nämligen kosta samhället uppemot 10 miljarder kronor i produktionsbortfall. Eller kanske ingenting alls.

Fredagen den 2 maj är en helt vanlig dag i almanackan, men eftersom den ligger inklämd mellan en helgdag och lördag, så blir det någonting helt annat i praktiken för vissa yrkesgrupper.

Framför allt är detta ett tjänstemannafenomen, menar LO. I affärer, restauranger och sjukhus rullar ju verksamheten på nästan som vanligt.

Och hur många som egentligen tar ledigt är omöjligt att svara på.

Konjunkturinstitutet konstaterar att produktionsfallet under klämdagar kan påverka BNP, men anser att det inte finns något säkert sätt att räkna på detta och avstår därför att ta med det i sina prognoser.

2009 gick emellertid arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv ut med uppgiften att en klämdag kostar mellan 5-10 miljarder kronor.

Beräkningen verkade dock bygga på att nästan alla skulle låg i hängmattan istället för att arbeta och man reviderade senare den uppgiften. För två år sedan sade Stefan Fölster, Svenskt Näringslivs dåvarande chefekonom, följande till Sydsvenskan:

”I princip ska klämdagen inte kosta något eftersom man byter den mot en annan ledighet eller har arbetat in tiden”.

Kostnaden för klämdagen sjönk därmed drastiskt från 10 miljarder kronor till noll. I dag räknar man så här på Svenskt Näringsliv:

- Under en genomsnittlig arbetsdag producerar näringslivet till ett värde av 10 miljarder kronor. En klämdag medför en förlorad produktion på ungefär 4 miljarder kronor, säger Jimmy Boumediene, prognosansvarig.

Men i det långa loppet jämnar det alltså ut sig om alla arbetar in den tiden. Så har du klämdag på fredag kan du med gott samvete njuta av ledigheten.

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Lindholm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro