ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Klarar comebacken

Peter Lindholm · 26 Aug 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

När souldrottningen Whitney Houston gör come­back är förstås den stora frågan om hon har knar-k­at bort sin sångröst. Svaret på den frågan är – ja.

Inte så att det låter illa, tvärtom, hon sjunger väldigt bra här. Men rösten har inte samma bäring som förr och når inte topparna längre. Det spelar nu kanske inte så stor roll. Vi går miste om hänryckningarna men slipper wailandet, och ingen har förväntat sig att hon skulle komma i närheten av sina klassiska 80-talsplattor.

Det enda vi vill ha är ett gott slut på den förskräckliga sagan. Det är en klart godkänd återkomst som tar vid där karriären kroknade. Det är lite soulballader och desto mer av modernare R & B, fast med lite för många kockar inblandade.

Tillåter sig att sväva ut

Artist: Arctic MonkeysSkiva: Humbug (Domino/Play­ground)Nej, inte heller Arctic Monkeys tredje album är lika överrumplande som debuten. Där­-emot är det betydligt starkare än uppföljaren. Med Josh Homme från Queens Of The Stone Age i producentstolen tillåter sig bandet att sväva ut mer än tidigare. De psykedeliska inslagen är fler utan att melodisinnet tappats bort. Alla låtar lyfter inte, men ”Humbug” är ändå en klart positiv överraskning.

Hittigt och småtråkigt

Artist: BlänkSkiva: You’ve never been to Sápmi (Grind ­Records)Electrogruppen från Luleå upptäcktes på Myspace och har ­hajpats flitigt på diverse bloggar sedan dess. Bandet blandar friskt mellan rap, pop, electro och house och resultatet är välproducerad och extremt hittig musik. Detta till trots blir det dock en lite tjatig och enformig skiva i längden, men enstaka låtar på dansgolvet eller i loungen funkar nog alldeles utmärkt.

Balladerna ändå bäst

Artist: Sarah Dawn FinerSkiva: Moving on (King Island/Nordisk Film)Sarah Dawn Finer vill inte längre vara bal­laddrottning. Men det finns få i landet som är så bra på ballader som hon.

"Moving on" innehåller ändå några hyfsade pop- och soullåtar som "Standing strong" och "Stupid" men det är de lugna bitarna som ger avtryck. I "For a friend" och "Moving on" visar Sarah Dawn Finer att det är hen­nes starka och sam­metslena guldstrupe som gör henne speciell.

Souligt men gjort

Artist: Tom MalmquistSkiva: Smoke and dial (art by accident) (Bonnier Amigo)Hockeyliraren som gjorde uppror mot pappa sportjournalisten genom att bli poet. På sitt andra album har han finslipat sin formfulländade, souliga altcountry. Det är sorgsna, men hoppingivande tillbakablickanden, sympatiskt på alla sätt.

Fast i den ­redan överbefolkade countrybaren är det nästan bara passet som skiljer honom från alla andra känsliga killar i skägg, flanellskjorta och trucker­keps.

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Lindholm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro