ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Klart: 1 260 flyktingar får bo på båt

Fredrik Tideman · 23 Dec 2015
Uppdaterad 23 Dec 2015
"Vi hoppas att vi blir klara med kajplats så fort som möjligt", säger Willis Åberg på Migrationsverket.

"Vi hoppas att vi blir klara med kajplats så fort som möjligt", säger Willis Åberg på Migrationsverket. Foto: TT


Nu är det klart att Migrationsverket kommer att öppna ett boende för asylsökande på en båt under första kvartalet 2016. Var den kommer att ligga är ännu inte bestämt.

klar

Artikellänk är kopierad

Det var i mitten av november som Migrationsverket startade en upphandling om att driva ett asylboende på vatten. Totalt tio anbud kom in och nu är det klart att företaget Accumul8or Invest AB vann upphandlingen och kommer troligtvis att börja driva boendet under det första kvartalet 2016.

Boendet kommer att ha plats för cirka 1260 personer.

Mycket mer är inte klart än så länge, det är inte bestämt i vilken stad och vid vilken kaj båten kommer att ligga. Det är inte heller klart vilka som kommer att bo på båten, barnfamiljer eller ensamstående.

Vilket fartyg som faktiskt kommer att användas vill Migrationsverket inte heller berätta, med hänvisning till affärssekretess.

LÄS MER: Flytande asylboenden hyrs in

– Migrationsverket är givetvis glada att vi kommit fram till ett beslut. Och vi har lärt oss mycket. Nästa steg är att fördjupa kontrollerna och besiktiga anläggningen. Därefter hoppas vi att det blir klart med kajplats så snart som möjligt, säger Willis Åberg, chef för avdelningen för verksamhetsstöd på Migrationsverket.

När nyhetsbyrån TT pratade med Willis Åberg i slutet av november beskrev han fördelarna med ett asylboende på ett fartyg:

– Hamnarna ligger ju oftast ganska nära centrum, så det kan till och med vara bättre än vissa etableringar långt ute i skogen i norr.

►LÄS MER: Migrationsverket bryter rekorddyrt matavtal för asylboende

Boenden på vatten för asylsökande har använts tidigare, bland annat under Balkankriget på 90-talet.

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Tideman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro