ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Klart för att bygga moské i Göteborg

Lars Carlsson · 27 Apr 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

SVENSKA DRAG. Nu är det klart – Göteborg får sin första moské. Den ska se ut som vilken moské som helst, men med vissa ”svenska” drag eftersom arkitekten är svensk, säger organisationen som ligger bakom bygget nedanför Ramberget på Hisingen.Så sent som i går kväll satt de i möte med finansiärerna. Saudiarabien har utlovat  8 miljoner dollar i bidrag.

Bygglovet är klart, liksom detaljplanen, och moskén som ska ha plats för omkring 1 000 besökare kan stå klar redan till midsommar 2009.– Vi har skrivit under avtalet med saudierna. Själva bygget kommer att ta ungefär 18 månader och förarbetena tar tre fyra månader. Om två år kan man be i moskén, säger Bachar Ghanoum, vice ordförande i Sveriges muslimska stiftelse.För två år sedan förekom uppgifter i medierna om att saudiska intressen finansierar moskéer i utlandet mot att de får inflytande över verksamheten. Inga sådna krav har framförts i samband med moskébygger i Göteborg, säger Bachar Ghanoum.– De enda kraven är att det ska vara en moske för alla skolor och att den måste respektera Sveriges lagar.

Planerna på en moské på Hisingen har väckt ont blod i vissa kretsar ända sedan de först framfördes på 1980-talet och en centralt placerad källa på stadsbyggnadsförvaltningen säger till Metro att bygget säkert kommer att riva upp känslor på nytt.– Det är klart att det kommer att bli ett jävla liv när det börjar byggas där.Bachar Ghanoum tror inte att stormen kommer att blåsa upp igen. Och han säger att grannar som tror att de kommer att väckas av böneutrop inte behöver vara oroliga.– Det är inte tillåtet i Sverige och inte nödvändigt för versamheten.

klar

Artikellänk är kopierad

Lars Carlsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro