ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Klart för koalitionsregering i Tyskland – SPD säger ja efter omröstning

Björn Berglund · 4 Mar 2018
Uppdaterad 4 Mar 2018
Klart för koalition mellan CDU:s Angela Merkel och SPD:s Olaf Scholz.

Klart för koalition mellan CDU:s Angela Merkel och SPD:s Olaf Scholz. Foto: IBL


De tyska socialdemokraterna SPD:s medlemmar har röstat ja till att ingå i en ny storkoalition med kristdemokraterna CDU. Det betyder att Angela Merkel kan bli förbundskansler för en fjärde mandatperiod.

klar

Artikellänk är kopierad

Efter 161 dagars dödläge verkar den tyska regeringskrisen vara över. I dag röstade SPD:s medlemmar med god marginal för att återigen ingå en koalition med CDU, skriver Der Spiegel.

Enligt tidningen röstade 66 procent för ett koalitionsavtal, medan 34 procent röstade mot. Fler än 460 000 partimedlemmar hade rätt att delta och valdeltagandet var 78 procent.

Det betyder att det sista hindret för Angela Merkel är undanröjt för att kunna bilda ny regering och hon väntas snart bli vald till förbundskansler för fjärde gången. Det blir hennes trettonde år i rad på posten.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) välkomnar beskedet.

”En välkommen tydlig omröstning av SPD för att bilda en koalitionsregering. Tyskland är en av Sveriges närmaste partner och jag ser fram emot att den nya regeringen tillträder”, skriver hon på Twitter.

Socialdemokraterna har varit djupt splittrade i frågan då partiets väljarstöd rasade i valet efter åren i förra koalitionen. Förhandlingarna mellan partierna har varit hårda innan SPD till slut lovades tre manliga och tre kvinnliga ministrar i den kommande regeringen, enligt Der Spiegel.

klar

Artikellänk är kopierad

Björn Berglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro