ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Klart för spårväg till Lidingö

Josefin Svenberg · 31 Aug 2011
Uppdaterad 31 Aug 2011
Spårvagnen kommer bli klar i etapper mellan 2014 och 2017.

Spårvagnen kommer bli klar i etapper mellan 2014 och 2017.


Beslut fattat om nya spårvägen. Kommer ta längre tid än planerat. Då blir delarna av banan klar.

klar

Artikellänk är kopierad

Trafiknämnden i Stockholms läns landsting beslutade i går att genomföra den föreslagna utbyggnaden av Spårväg city, som bedöms kosta 5–5,4 miljarder kronor. Men det kommer att ta längre tid än vad man först planerat. Hela sträckan från T-Centralen till Gåshagabrygga på Lidingö kan trafikeras tidigast från augusti 2017, enligt tjänstemännen som har skrivit beslutet. Lidingöbanan och Spårväg city beräknas kunna kopplas ihop tidigast i augusti 2016 – trots att Lidingös kommunalråd sagt sig vara överens med landstinget om att ambitionen är att vara klara 2014. Enligt tjänstemännen kan det dock dröja ännu längre innan spårvagnarna trafikerar hela sträckan, eftersom flera problem måste lösas på vägen. ”För att driftstarterna ska kunna ske som planerat, krävs en process utan överklaganden eller andra störningar”, skriver tjänstemännen. Enligt beslutet kan överklaganden av järnvägs- och detaljplaner fördröja tidsplanen med upp till ett och ett halvt år. Trafiklandstingsrådet Christer G Wennerholm (M) har tidigare betonat Spårväg citys betydelse. – Med nya spårvagnslinjer får vi en bättre trafiklösning som gör att stockholmarnas vardag fungerar.

S: Så här får det inte gå till

Beslutet om Spårväg citys vidareutbyggnad tas på allt för svagt underlag, menar Socialdemokraterna. Partiet yrkade på återremiss av förslaget, men fick alltså avslag. – Vi har ingen kostnadsbild och det finns inga som helst jämförelser som förklarar varför utbyggnaden måste forceras. För att nämnden ska kunna fatta bra beslut krävs att vi får gedigna underlag och möjligheter till jämförelser med andra objekt, trafikslag och tidsplaner, säger oppositionslandstingsråd Erika Ullberg (S) och fortsätter: – Dessutom har Paul Lindquist, Lidingös kommunalråd, antytt att han och Christer G Wennerholm (trafiklandstingsråd, reds anm) har en egen överenskommelse om att anslutningen till Lidingö ska vara klar redan 2014. Trots att det står klart att det kan bli färdigt tidigast 2016. Så får det inte gå till.

Vändplanen på Sergelstorg väntas  blir klar 2017.
Vändplanen på Sergelstorg väntas  blir klar 2017.Foto: Scanpix
klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro