ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"Klart intressant"

Tomas Lundin · 25 Nov 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

Från årsskiftet förbjuds norrmän att köpa sex inte bara i Norge utan även utomlands.Justitieminister Beatrice Ask (m) tycker att den norska varianten kan vara intressant även för svensk del.

- Man kanske inte ska springa på bollen direkt, men det är klart intressant, säger Ask.Det norska stortinget håller på att anta en lag som förbjuder sexköp enligt svensk modell. På en punkt går dock Norge längre. Det blir även ett förbud för norrmän att köpa sex utomlands.I Sverige har redan rests krav på att följa Norge och utvidga sexköpsförbudet.Beatrice Ask påpekar att en utredning för närvarande håller på att utvärdera den svenska sexköpslagen. Hon vill dock först analysera den norska lagstiftningen, innan hon är beredd att ge utredningen utökade direktiv.Justitieministern, som betonar att hon inte alls är negativ till den norska varianten, kan dock se problem. Det visar det svenska förbud mot sex med barn som även gäller svenskar utomlands.En rapport som Ask tog del av för någon vecka sedan visar att väldigt få brottsanmälningar kommer in, trots att sex med barn är ett brott även i det berörda landet. När det gäller sexköp mellan vuxna så är det däremot tillåtet i de flesta länder.- För mig är det viktigt att en lagstiftning får effekt, men det kan också fungera som en lag om hur man ser på ett beteende och det kan också ha ett värde, säger Ask.- Jag tycker att prostitution ska motarbetas på alla möjliga och omöjliga sätt. Det mest önskvärda vore att svenska män ansåg sig vara alldeles för att goda människor för att ägna sig åt detta.

Foto: SCANPIX / Montage

"Förbjud svenskar köpa sex i utlandet"

Förbjud svenskar att ha sex med prostituerade. Det vill vänsterpartiet, som inspirerats av en norsk lag som genomförs vid årsskiftet.Sedan 2005 kan svenskar som begår grova sexbrott mot barn utomlands dömas för brott. Nu vill v att det även ska gälla vuxna som köper prostituerade.– Många svenska män åker till Thailand eller tar färjan till Lettland för att köpa sex. Det är lika oacceptabelt som att köpa sex här hemma, säger vänsterpartiets rättspolitiska talesperson Lena Olsson till SvD.se.Vid årsskiftet blir det förbjudet för norrmän att köpa sex i utlandet och det är den lagen som v har inspirerats av.För att det ska ske måste regeln om dubbel straffbarhet tas bort. Det innebär att ett brott måste vara straffbart både i det aktuella landet och i Sverige för att man ska kunna dömas.Förslaget får stöd av både Inger Davidsson (kd) och förre justitieministern Thomas Bodström (s), som beskriver det för SvD.se som ett "naturligt steg".Birgitta Ohlsson, riksdagsledamot och odförande för folkpartiets kvinnoförbund tycker att förslaget är "klart intressant", men ifrågasätter hur man rent praktiskt ska kunna ställa någon inför rätta.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro