ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Klart: Riktnumren försvinner

Linnea Holgersson · 25 Apr 2014
Uppdaterad 25 Apr 2014

Foto: TT


Nu försvinner 08:orna. Och alla andra riktnummer. Kommunikationsmyndigheten PTS har nu bestämt att de vill skrota skillnaden mellan det fasta och mobila nummer, skriver Telekom idag.

klar

Artikellänk är kopierad

Nu har PTS bestämt sig för att följa framtidens nummerplaner, riktnumren ska bort. Detta innebär att det fasta telenätet i riktnummerområden kommer försvinna och att samma nummer kommer användas för fasta och mobila tjänster. Men transformationen kommer inte ske över en natt, utan snarare räknar PTS att det kommer ta mer än tio år.

– Vi kommer inte göra något aktivt arbete med nummerplanerna nu utan det handlar om att se över regelverken så att de blir möjliga, säger Bo Martinsson på PTS till Telekom idag.

Anledningen till den långsamma övergången är för att myndigheten vill hålla ned kostnaderna för såväl operatörer som kunder. Bland annat att prisskillnaderna mellan samtal till fasta och mobila nät ska utjämnas innan nummerserierna blir samma. Den första förändringen inträffar om 1-3 år, då kommer konsumenterna kunna behålla sitt nuvarande telefonnummer och riktnummer när de byter bostadsort.

Hela PTS strategi för ny nummerplan går att ladda ner här.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Holgersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro