ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Klart: Sverige har valts in i FN:s säkerhetsråd

TT · 28 Jun 2016
Uppdaterad 28 Jun 2016
Utrikesminister Margot Wallström i FN:s generalförsamling under tisdagens omröstning om vilka länder som ska få en icke-permanent plats i säkerhetsrådet. 

Utrikesminister Margot Wallström i FN:s generalförsamling under tisdagens omröstning om vilka länder som ska få en icke-permanent plats i säkerhetsrådet.  Foto: TT


klar

Artikellänk är kopierad

Sverige tar plats i FN:s säkerhetsråd. Kramkalas och jubel utbröt i den svenska delegationen när saken var klar efter den hemliga omröstningen.

Beskedet kom vid 18-tiden. Det krävdes 128 röster och Sverige fick 134, väl över de två tredjedelars majoritet som krävdes.

Ambassadörerna för FN:s 193 medlemsländer hade skrivit på lappar vilka fem länder de tycker bör få sitta säkerhetsrådet 2017—2018. Lapparna stoppades i mörkbruna lådor som FN-funktionärer gick runt med.

Två röster var nedlagda varför 191 röster avgjorde den första omröstningen för gruppen "Västeuropeiska och andra stater" där Sverige konkurrerade med Italien och Nederländerna om två platser. Nederländerna fick 125 röster och Italien 113 i den första rundan.

Sverige tillträder en av de icke-permanenta platserna i säkerhetsrådet den 1 januari 2017 och sitter där i två år.

Sverige anmälde sig som en kandidat till säkerhetsrådet för perioden 2017—2018 redan för över tio år sedan, men det är först på senare tid som kampanjen tagit fart. En sammanställning, dock ej komplett, som regeringen presenterade i april visade att 22 miljoner kronor spenderats på kampanjen mellan våren 2014 och mars i år.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro