ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Klart: Danmark förbjuder burka och niqab på offentlig plats

Johan Wikén · 31 Maj 2018
Uppdaterad 31 Maj 2018
De nya reglerna ska träda i kraft 1 augusti.

De nya reglerna ska träda i kraft 1 augusti. Foto: IBL


Danska folketinget har röstat ja till ett förbud mot att bära plagg som täcker ansiktet på offentliga platser. Den som bär exempelvis burka eller niqab riskerar att bötfällas med 1 000 danska kronor.

klar

Artikellänk är kopierad

Under torsdagen avgjordes frågan i danska folketinget, vilket är Danmarks motsvarighet till riksdagen. 75 personer röstade för ett förbud och 30 röstade emot, rapporterar dansk radio.

Den 1 augusti i år träder den nya lagen i kraft. Det blir då förbjudet att bära plagg som täcker ansiktet på offentliga platser. Den som bryter mot förbudet kan bötfällas med 1 000 danska kronor, vilket motsvarar nästan 1 400 svenska kronor. Vid flera överträdelser kan det bli upp till 10 000 danska kronor i böter.

Tanken är att polisen ska avgöra från fall till fall om någon bryter mot lagen. Förutom exempelvis burka och niqab berörs även huvor och masker som täcker ansiktet av det nya förbudet.

Det kan dock finnas undantagsfall när det är tillåtet att täcka ansiktet, till exempel om någon är på väg till en maskerad eller behöver skydd mot kyla.

Förslaget, som på torsdagen röstades igenom, lades fram av den danska regeringen i februari. Frågan har resulterat i splittringar mellan blocken, i regeringen och internt inom partierna, enligt dansk radio.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro