ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Klas Eklund: "Kirschsteiger med matematiska formler"

Martin Eriksson · 15 Okt 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Ekonomipriset till Nobels minne ges till forskare som utforskat så kallade allokeringsmekanismer. Metro.se ringde upp SEB:s chefsekonom Klas Eklund för att reda ut vad det betyder.

Jag begriper inte det här?– Det är det nästan ingen som gör höll jag på att säga, säger Klas Eklund.

Men vad är det då?– Man kan förklara det som att de har forskat på hur utbyten av varor, tjänster och produkter sker på bästa sätt. Och det har visat sig att en marknad kan fungera ganska bra trots att parterna inte har korrekt information eller att konkurrensen är ojämn. Ett exempel är om staten ska dela ut till exempel någon licens eller rättighet. Då blir det lika bra slutresultat eller till och med bättre med en auktion istället för att staten går in och beslutar vilken aktör som ska få det.

Hur forskar man på det här då?– Det är spelteori, matematiska formler och så vidare. Det är väldigt tekniskt. Priset är lite otippat. Jag skulle tro att man vill belöna den här forskningsgrenen och de här tre är framstående där.

Du nämnde auktioner som exempel, kan man kalla det här pristagarna för "Ernst Kirschsteiger"–vinnarna? Eller är det en väldig dragning?– Haha, om du tänker dig Ernst Kirschsteiger med en masssa mängdlära, matematiska formler och spelteori så kanske. Men det är hårddraget.

klar

Artikellänk är kopierad

Martin Eriksson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro