ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Klassisk kines på ny adress

Jonas Cramby · 22 Mar 2012
Uppdaterad 22 Mar 2012
Det är full rulle på Ho’s nya restaurang på St Eriksplan. När Wkd var där hade kinakrogen ännu inte öppnat för dagen.

Det är full rulle på Ho’s nya restaurang på St Eriksplan. När Wkd var där hade kinakrogen ännu inte öppnat för dagen. Foto: Urban Brådhe


Cramby färdas gärna över halva stan för en take away från Ho’s i Hornstull. Nu har den klassiska krogen expanderat och finns på St Eriksplan.

klar

Artikellänk är kopierad

Friterade revbensspjäll med pepparstark chili.
Friterade revbensspjäll med pepparstark chili.Foto: Urban Brådhe

Det finns många restauranger i Stockholm som är värda en omväg. Men det finns bara ett ställe jag är beredd att korsa halva stan för att hämta takeaway hos: Ho’s vid Hornstull. De serverar nämligen exakt en sådan sorts kinamat som jag, personligen, är väldigt svag för (särskilt i ett redan försvagat tillstånd). Ni vet, knapriga sötsura revben, dipvänliga dumplings och spicy szechuanbiff. Maten hos Ho’s är tillräckligt autentiskt för att höja sig över den vanliga kvarterskinesen, men samtidigt svennig nog för att påminna om barndomens comfort food, med tre små rätter, friterad banan och ett stort glas mjölk i spetsen. 

Och jag verkar inte vara ensam om att älska Ho’s (restaurangen alltså!). För trots att det bara är ett par veckor sedan de öppnade en ny filial i Sala Thais enorma gamla lokaler vid S:t Eriksplan så är det full rulle vid varenda ett av mina besök. Fondväggs-Vasastaniter står lydigt och väntar på bord, leker jaga-slemmiga-bambuskottet med pinnarna eller hämtar hem kung paokyckling i täckjacka och mysbyxor. Fint.

Menyn är som vanligt lika stor och svåröverskådlig som en skala 1:100-karta över Gobiöknen. Men för att få någon slags översikt så är den indelad i två sektioner: en gul för de mer autentiskt kinesiska rätterna och en vit för de ”klassiskt” svensk/kinesiska. Dock upptäcker jag inte så där jättestora smakskillnader mellan avdelningarna. Den gula har visserligen en mycket god friterad pilgrimsmussla med munvattnande XO-sås som man kanske inte skulle hitta överallt men Mammas kyckling (150 kronor) och den torrfriterade fläskfilén (170 kronor), i samma avdelning, är båda klassiskt sursöta kreationer som lätt skulle platsa på Royal Wokhouse i Lidköping.

Samtidigt är det lite skitsamma om det är lång meny, för du äter antagligen alltid samma tre rätter eller hur? För mig är dom tre rätterna, 1. Biff Szechuan (125 kronor) som kommer med en varning om att den är stark, men tyvärr inte är tillräckligt het för den här recensenten. 2. Friterade revbensspjäll på kantonesiskt vis (135 kronor) som som vanligt är underbart sötspicy och knapriga samt, 3. Den wokade biffen med ingefära och purjolök (125 kronor) – en kinakrogsklassiker som får mig att omedelbart sluta ögonen och minnas vintern när jag såg hur min klassföreståndare halkade på en isfläck och gled in under en parkerad Saab. Ahh, ljuva ungdomsminnen. 

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Cramby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro