ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Klassiskt julbord som är lysande

Carl Reinholdtzon Belfrage · 4 Dec 2015
Uppdaterad 21 Dec 2016

Foto: Emelie Lager


Metros Carl Reinholdtzon Belfrage har ätit på Thörnströms Privata Rum. Fler tips på julbord.

klar

Artikellänk är kopierad

Thörnströms Privata Rum

Betyg 5

Får jag ge er ett julklappstips? Magnus Nilssons nya bok The Nordic Cook Book. Ett försök att samla den nordiska matkulturen och dess uttryck och recept i en volym. Magnus Nilsson lyckas väl. Och boken är redan en modern klassiker om en gammal mattradition som först nu fått sitt internationella genombrott, mycket tack vare Magnus själv och hans Fäviken och René Redzepi och Noma naturligtvis. Saker som vi skämdes över och gömde undan till förmån för gåslever eller annan fransk eller italiensk och japansk matkultur är nu det hippaste som finns. Och det är så vi människor fungerar. Starka röster måste lyfta fram något självklart för att massan ska reagera.

Ta till exempel julbordet, detta illa behandlade uttryck. Aldrig speciellt häftigt eller positivt uppmärksammat. Men nu, med Magnus Nilssons The Nordic Cook Book som fond spår jag julbordets renässans. För många av rätterna som Magnus tar upp – köttbullar, korv, gravad lax, skinka – är just julbordets ryggrad. I Göteborg är Thörnströms Privata Rum och dess julbord det bästa som går att uppbringa. Där andra julbord slarvar, kompromissar och går mot girig massindustri står Thörnströms för något som skulle kunna vara hämtat ur Magnus bok.

Det finns ett lugn över Privata Rums julbord som är unikt, ingen stress eller pöbelsköer med påföljande slagsmål om flottiga prinskorvar. Nej, här andas värdighet och lugn över en buffé av kvalitet och väl utvalda råvaror framställda på ett raffinerat sätt. Visst, det finns något grundläggande vulgärt med buffé och detta enorma matberg, vulgärt både moraliskt och rent fysiskt, men den gemensamma nämnaren för alla dessa högtiders bord lägger jag åt sidan och väljer att genomgående hylla Privata Rums grepp på julbordet. Välkomnandet, inramningen och upplägget (klassiskt julbord serverat på 3-stjärnigt manér), allt är lysande här.

Och maten är som sagt klassisk – här hittas traditionella rätter som grishuvud, revben, lutfisk, sill, strömming, löjrom, skinka, fårfiol, småvarmt, Janssons etc etc en självklarhet. Så också egengjord snaps och ett brett utbud av öl, vin och sprit. Och jag rekommenderar er alla att klippa ut den här recensionen och fästa den på den mest synliga anslagstavlan på jobbet och starta lobbyverksamhet enkom inriktat på att få er chef med på Privata Rum-båten. En tradition som borde vara starkare än Kalle Ankas julafton.

I en mening: Thörnströms Privata Rum – stans bästa julbord.

Menypriser Julbord: 450-675 kronor.

Undvik Godisbordet och satsa på maten.

Vegetariskt Ja.

Missa inte Den fint inlagda sillen.

Öppet: Mån-fre: 11.30-sent. Lör-sön: 13-sent.

klar

Artikellänk är kopierad

Carl Reinholdtzon Belfrage
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro