ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Klassiskt rejält utan knussel

Jonas Cramby · 31 Maj 2013
Uppdaterad 8 Dec 2016

En klassiker direkt när Pelle Lydmar lade beslag på en fantastisk lokal. Men en kosmopolisk krog ska väl locka alla, inte bara fönade svall?

klar

Artikellänk är kopierad

Klassiskt rejält utan knusselInte det blandade klientel man kan förvänta sig på en kosmopolitisk krog.
Klassiskt rejält utan knusselInte det blandade klientel man kan förvänta sig på en kosmopolitisk krog.
Strandvägen 1Strandvägen 1. Omedelbar Östermalmsklassiker av Pelle Lydmar.
Strandvägen 1Strandvägen 1. Omedelbar Östermalmsklassiker av Pelle Lydmar.

RECENSION: STRANDVÄGEN 1 Det är verkligen en fantastisk lokal som krögaren Pelle Lydmar lagt vantarna på den här gången. Modern men samtidigt ståtligt vacker och med den pulserande, bestickklinkande energi som kännetecknar en riktigt klassisk storstadskrog. Inredningsstilen har beskrivits ”som om en rockstjärna flyttat in i en klassisk Östermalmsvåning” men även om Jesper Walderstens vackra tavlor lånar stället en viss bohemisk air så hamnar atmosfären ändå ganska långt ifrån den på en rockklubb.

Det är mer, i så fall, som att försöka ta en öl på golvet på Stockholmsbörsen när Seadrillaktien gått upp med 120 procent (och innan handeln blev elektronisk).

För trots att krogen bara ligger ett enda nummer in på Strandvägen befinner vi oss uppenbarligen tillräckligt långt in i Östermalmland för att publik ska bli lite mer homogen än bara ett par hundra meter bort. Man ser det direkt på gästernas hår: Där det närliggande Riche bjuder på såväl fetluggar och hennafärgade pippiflätor så är det vid mina besök uteslutande fläskfilé-frisyrer och dyra, Bobby Oduncu-fönade hårsvall som gäller.

Detta är lite synd, eftersom en sant kosmopolitisk krog ska locka alla sorters människor – reklamare och konstnärer, modemänniskor och personliga bankmän, arbetare och direktörer.

Medan vi väntar på att korten blandas och fler än de med paradvåningar i kvarteret hittar hit så tar vi väl en bit mat?

I samma lokaler ligger även innerfickan Milles som ska vara lite mer av en experimentell matverkstad för 45 sittande. Strandvägen 1, däremot, bjuder på klassiskt rejäl bistromat utan något knussel. Deras förrättsråbiff med kaprismajonnäs (135 kronor) är enkel, på gränsen till finesslös, och skulle kunna mätta en deprimerad dobermann medan den knaperstekta kalvbrässen med rostad rödbetspuré (165 kronor) är allt man vill ha av en förrätt: knaprig och krämig, syrlig och salt.

Från rotisseriet kan den lyxiga lchf:aren stoppa i sig små portionskycklingar och det erbjuds även en krispig grissida (245 kronor) som tyvärr, vid mitt besök, inte är särskilt knaprig. Den grillade hängmörade entrecoten med rökt oxmärg och löksallad (345 kronor) är dock mycket bra men så rejält tilltagen att den nästan är lika svår att ta sig igenom som massan av afterworkande råvarumäklare som trängs i flera led runt baren.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Cramby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro