ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Klasskompisar på återträff bland de döda i terrordådet på Manhattan

Hugo Ewald · 1 Nov 2017
Uppdaterad 1 Nov 2017
Från vänster till höger: Hernán Ferrucchi, Alejandro Pagnucco, Ariel Erlij, Ivan Brajkovic, Juan Pablo Trevisan, Hernán Mendoza, Diego Angelini och Ariel Benvenuto.

Från vänster till höger: Hernán Ferrucchi, Alejandro Pagnucco, Ariel Erlij, Ivan Brajkovic, Juan Pablo Trevisan, Hernán Mendoza, Diego Angelini och Ariel Benvenuto. Foto: La Nación


Åtminstone åtta personer avled på Manhattan i New York efter att en man kört in med en lastbil i en folkmassa. Elva personer ska ha skadats i attacken, som utreds som en terrorattack. Fem av de döda var en grupp argentinska turister som rest till USA för att fira sitt examensjubileum.

klar

Artikellänk är kopierad

Under tisdagen körde en man med en lastbil upp på en cykelväg på Manhattan i New York, i vad som bedöms vara en terrorattack. Mannen som körde bilen ska ha kraschat in i en skolbuss efter att han kört på flera människor. Mannen hoppade ur bilden med låtsasvapen i händerna innan han sköts av polis.

Totalt åtta personer avled i attacken och elva skadades, rapporterar NPR.

Fem av de avlidna ska ha varit turister från Argentina som rest till New York för att fira att det var 30 år sedan de tog sin examen från Instituto Politécnico Superior i staden Rosario. Det rapporterar La Nación.

Argentiska myndigheter pekar, enligt New York times, ut de fem offren som Hernán Mendoza, Diego Angelini, Alejandro Pagnucco, Ariel Erlij and Hernán Ferruchi. Männen ska ha rest till New York för att fira eftersom en av deras gamla klasskamrater bodde där. Klasskamraten är inte en av de avlidna.

Även en sjätte man från samma grupp ska ha skadats i attacken, men behandlas på sjukhus och hans tillstånd uppges vara stabilt. En belgisk turist ska ha avlidit i attacken, och ytterligare tre belgiska medborgare ska ha skadats.

Den misstänkte gärningsmannen pekas ut som 29-årige Sayfullo Saipov, ursprungligen från Uzbekistan. Saipov ska ha skjutits i magen av polis och vårdas nu på sjukhus. Mannen ska ha invandrat till USA 2010 i samband med att han fick uppehållstillstånd i landet och ska ha arbetat som lastbils- och taxichaufför. Till NPR säger en talesperson för taxibolaget att de inte såg några säkerhetsrisker med Saipov under hans tid hos företaget.

New Yorks guvernör Andrew Cuomo uppger att Saipov verkar ha radikaliserats efter att han kom till USA.

Lastbilen som Saipov använt hyrdes en timme innan dådet ägde rum, klockan 14:00 amerikansk tid. I lastbilen hittades en handskriven lapp där Saipov, enligt CNN, skriver att han begått dådet i terrorgruppen IS namn.

USA:s president Donald Trump har twittrat att han vill införa ännu hårdare kontroller av vilka som får komma in i USA. Även Uzbekistans president Shavkat Mirziyoyev har uttalat sig i formen av ett brev till Trump där han lovar att landet ska bidra till utredningen i den mån man kan. Enligt AP är kommentaren anmärkningsvärd, då Uzbekistan – en av världens mest stängda diktaturer – aldrig tidigare uttalat sig i frågor som rör incidenter utomlands där uzbekiska medborgare medverkat.

Nu visas: Åtminstone åtta personer avled på Manhattan i New York

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro