ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Kliar det i rumpan? Det kan vara mask i magen

Malin Hansson · 2 Nov 2016
Uppdaterad 3 Nov 2016
Även vuxna kan råka ut för springmask, trådsmala maskar som syns i rumpan.  

Även vuxna kan råka ut för springmask, trådsmala maskar som syns i rumpan.   Foto: Alamy/IBL


Springmask, spolmask och binnikemask är alla exempel på mask som kan finnas i magen. Springmask får det att klia i rumpan och drabbar många barn varje år men också vuxna. Så vet du om du har det.

klar

Artikellänk är kopierad

Barnläkare  Eva Ullman, S achsska barn- och ungdomsmottagningen i Nacka.
Barnläkare  Eva Ullman, S achsska barn- och ungdomsmottagningen i Nacka.

Krälande vita maskar i rumpan låter kanske som en mardröm. Men det är en vanlig åkomma och drabbar många barn varje år, förklarar barnläkare Eva Ullman. Springmask, en liten parasit som smittar via dess ägg.

– Springmask drabbar nog varje förskola någon gång per säsong. Och kan så klart även smitta till vuxna. Äggen är väldigt motståndskraftiga och kan ligga på golvet hur länge som helst. 

Maskarna utvecklas när barnen får i sig äggen när de exempelvis stoppar fingrarna i munnen.

– Maskarna krälar ut till ändtarmen och lägger nya ägg. Så kommer äggen ut via ändtarmen och trillar ner på golvet och det sprids vidare. Det kan också vara när barnet pillar sig i rumpan , när man byter blöjor eller går på toaletten, säger Eva Ullman .

►LÄS MER: 10 tecken på att du kan vara glutenintolerant

Att skydda sig mot maskarna är svårt, om inte omöjligt.

– Det är för utspritt och det är inte ovanligt att flera i familjen smittas. Men det är inte det minsta farligt, det ska man komma ihåg även om det både ser väldigt obehagligt ut och är obehagligt att ha.

Symptomen man kan känna när man har springmask är en intensiv klåda, framförallt under kvällen och natten.

– När barnet ligger stilla och det är varmt krälar maskarna ut. Om man tittar i stjärten kan man ofta se små vita sytrådslikande maskar som rör sig. Men alla får inte symptom och kan gå runt med springmask länge, men tillslut dör de, säger Eva Ullman.

►LÄS MER: Lista: Myter och sanningar om allergier

Märker man att man själv eller ens barn har de små trådliknande maskarna och förstår att det är springmask behöver man inte springa till doktorn, utan kan man köpa ett receptfritt medel på apoteket. 

– Behandlingen är väldigt enkel. Man tar en medicin två gånger. Vi brukar också rekommendera att man byter lakan när man gjort första behandlingen. Och säga till på dagis - så andra föräldrar kan vara mer uppmärksamma.

En mindre vanlig men för många mycket obehagligare mask är spolmask. Den är vanlig att föräldrar tar med sig till vårdcentralen för att visa upp för man inte vet vad det är, berättar Eva Ullman.

– Man hör inte om spolmask i samma utsträckning men det kan man också ha i Sverige. De är ofarliga men det ser mer dramatiskt ut – för då bajsar man ut någonting som ser ut som en vit daggmask, säger hon.

Den masken blir 10 till 30 centimeter lång. Det är inte heller farligt och smittar på samma sätt som springmask, men är inte lika vanlig. De flesta spolmaskinfektioner i Sverige numera kommer från ägg man fått i sig utomlands. 

►LÄS MER: 9 tips på hur du får ditt matvägrande barn att äta

Maskar som kan leva i människan

Springmask är den vanligaste, men här är fler maskar som kan leva i människan.

Springmask

Springmask är en parasit som finns naturligt i vår miljö, ofta i damm och textilier. De sprids genom att man får i sig äggen genom bland annat via fingrar, leksaker och sängkläder. Lever inte i djur, men kan finnas i deras päls. Orsakar ofta klåda i ändtarmen. Maskarna är vita, trådtunna och centimeterlånga. Man kan se dem vid ändtarmsöppningen och ibland i avföringen. Springmask behandlas med en receptfri medicin och under tiden är det bra att hålla rent och tvätta exempelvis sängkläder och tvätta händerna ofta.

Spolmask

Daggmaskliknande vit mask som blir mellan 10 och 30 centimeter lång. Äggen kläcks i tunntarmen och larverna tar sig in i blodbanan och  passerar lungorna. Larverna tar sig upp i luftrören, barnet hostar upp dem och de sväljs sedan ner i magsäcken. När de kommer ut i tarmen igen utvecklas de och växer till vuxna maskar. De kan spridas genom förorenade grönsaker. Masken upptäcks via bajset eller kommer ibland upp genom en kräkning eller en kraftig upphostning. 

De flesta spolmaskinfektioner i Sverige numera kommer från ägg man fått i sig utomlands. Man brukar säga att man kan få mask i magen genom att exempelvis katten bajsat i sandlådan och barnet äter sanden. Men riktigt så är det inte. Hundens och kattens spolmask kan inte utvecklas fullt ut hos en människa. Men en människa kan få i sig spolmaskägg från kattens eller hundens bajs. Om de larverna når blodcirkulationen kan det leda till inflammation, så kallad toxocariasis.

Binnikemask 

Begreppet "binnikemask" kan avse tre olika sjukdomar, orsakade av nöt-, svin- respektive fiskbinnikemasken. Smittade personer har i regel inga symtom alls, men en del kan utveckla brist på vitamin B12. Det är numera ovanligt att man hittar masken hos personer i Sverige. Diagnos ställs genom att ägg upptäcks i ett avföringsprov med hjälp av mikroskop. Någon gång kan masksegment ses direkt i avföringen.

Hakmask

Finns främst i tropiska klimat. Sprids via avföring och larverna kläcks under jorden och tar sig in genom huden, ofta under foten. Den tar sig upp till människans tarm där den suger blod. Ger utslag, klåda och ibland hosta. Kan behandlas med läkemedel. 

Piskmask

Kan bli 2-5 centimeter långa och förekommer i tropiska länder. Man kan få i sig piskaskägg via livsmedel och de kläcks i tarmen och utvecklas till maskar. Ger diarré, ibland blodig bland barn. Går att behandla med läkemedel. 

Loiasis

Kallas ibland Afrikanska ögonmaskar är rundmaskar som kan synas under huden på människor. Bland annat precis under eller i ögat. De lever i bindväven och kan ge svullnader. Sjukdomen förekommer inte i Sverige men har någon enstaka gång diagnostiserats hos personer som vistats i de tropiska områden där smittan finns. Prognosen vid loiasis är god, även utan behandling. Det finns läkemedel som tämligen effektivt kan döda de vuxna maskarna.

Källor: Vårdguiden och Folkhälsomyndigheten.

klar

Artikellänk är kopierad

Malin Hansson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro