ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Klimatet kan kosta en pizza och en cola

Moa Kärnstrand · 14 Okt 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Christian Azar tror inte att vi i längden behöver försaka så mycket för att rädda världen. 

Christian Azar tror inte att vi i längden behöver försaka så mycket för att rädda världen.  Foto: Lena Garnold


klar

Artikellänk är kopierad

UTSLÄPP. Själv är han vegetarian, väljer bara cykeln – men tycker det är okej att flyga. I sin nya bok ”Makten över klimatet” berättar Christian Azar, den svenske professorn i FN:s klimatpanel, den verkliga storyn om hur det står till med klimathotet – och hur vi ska stoppa det.

Och inte tycks det vara genom att bli renlevnadsmänniskor.När man läser din bok får man nästan känslan av att det inte spelar någon roll för klimatkrisen om jag som enskild person ändrar min livsstil.– Det är naturligtvis bra om man som individ kan minska sina utsläpp, men om dagens problem ska lösas måste det till storskaliga beslut – om kolanvändningen, bilbränslen och hur man producerar stål.

Men det är ju områden där Sverige är ganska reko i dag, spelar vi verkligen någon roll i klimatdebatten då?– Sverige kan inte ensamt lösa problemen, så klart. Det är i själva verket så att de flesta i-länder i dag långsamt ökar sina utsläpp medan vi i Sverige minskar våra. Men vi måste visa att vi på allvar vill minska världens utsläpp.

Hur kommer det sig att vi lyckas med att minska utsläppen?– Vi har till exempel bytt oljan i värmeverken mot biobränsle.

Så det kanske bara är dumt att alla ska hålla på och rädda världen?– Det är farligt att media fokuserar sin rapportering så mycket kring just det. Det är viktigare att stödja den politiska processen som ska göra till exempel att alla bilar minskar i utsläpp. Att man engagerar sig i debatten och ställer sig bakom när politikerna kommer med förslag som till exempel höjd bensinskatt.

Så om politikerna fattar alla de klimaträtta besluten – vad kommer jag att ha fått välja bort om tio år?– Det behöver inte vara så mycket. Utsläppen minskar redan nu och vi verkar inte ha lidit av det. Du kommer fortfarande att kunna åka bil, flyga och ha elapparater.

Men kommer det ändå inte att bli dyrare med sådana klimatutsvävningar?– Nej. I slutändan kanske förändringen handlar om så lite som kostnaden för en pizza och en cola i månaden.

Det visste du inte om klimatet

• Redan år 1900 släppte genomsnittsamerikanen ut mer koldioxid än vad svensken gör i dag.

• Kina dubblerade sina koldioxidutsläpp mellan åren 1990 och 2004. Nu startas ett nytt kolkraftverk i landet – varje vecka.

• Flygtrafiken står endast för två procent av världens totala koldioxid­utsläpp.• Jordbrukets utsläpp, bland annat metangaser från kossor, står för närmare 30 procent av människans utsläpp av växthusgaser.

• Om alla i världen skulle äta en genomsnittlig i-landsdiet (cirka 80 kilo kött per person och år) skulle det krävas att ytterligare mark mot­svarande storleken på USA lades under plogen.

• Om världsisarna smälter kommer vattennivån i havet att öka markant. Bara Grönlands isar skulle ge en höjning av havsnivån på 7 meter, varpå delar av våra kuster skulle läggas under vatten.

klar

Artikellänk är kopierad

Moa Kärnstrand
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro