ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Klimatexpertens tips: Så här reser du mer hållbart

Gustaf Larsson · 13 Aug 2018
Uppdaterad 13 Aug 2018

Foto: IBL


Att flyga till Thailand motsvarar ungefär ett års bilkörande sett till koldioxidutsläpp, enligt tidigare studier. Människan måste nu kraftigt ställa om sina resevanor för att dra sitt strå till miljöstacken, enligt klimatexperten Ola Hansén på WWF. "Svenskar flyger ungefär sju gånger mer än den globala genomsnittsinvånaren, säger han till Metro.

klar

Artikellänk är kopierad

Sommarens värmebölja kan mycket väl bero på den globala uppvärmningen. Enligt Martin Hedberg, klimatexpert och meteorolog, har klimatförändringarna medfört att sannolikheten för extremvärme ökat med hundra gånger jämfört med 50-, 60- och 70-talet. Dessutom är värmeböljorna både varmare och längre nu jämfört med förr.

Samtidigt är utsläppen från flygplan en av utsläppskällorna inom transportsektorn som växer snabbast, visar en rapport från Stockholm Environment Institute från 2018.

”Se flygandet som en lyx”

Men hur ska man som konsument tänka i val av transportmedel, och gör en enskild flygresa någon skillnad? Det menar WWF:s klimatexpert Ola Hansén att det gör.

– Vi svenskar flyger ungefär sju gånger mer än den globala genomsnittsinvånaren, så vi behöver flyga väsentligt mindre än vad vi gör i dag. Se flygandet som en lyx – om du ska göra en längre semester. Du kanske inte ska göra det varje år, och du kanske ska stanna lite längre när du väl är borta, säger han till Metro.

Flygplan släpper i genomsnitt ut 74 000 gånger mer koldioxid än vad svenska tåg i gör, fortsätter Hansén. Samtidigt släpper en tur- och returresa till Thailand ut lika mycket som den genomsnittliga personbilen gör – under ett år.

– Som medelsvensk släpper man ut ungefär elva ton koldioxid varje år, och en flygresa till Thailand tur och retur kan, beroende på hur man räknar, släppa ut 2-3 ton. Man har även räknat på att ett års bilanvändande i genomsnitt släpper ut ungefär lika mycket – runt två ton.

Flygets utsläpp ökar

Utöver koldioxidutsläpp räknar man även in den så kallade höghöjdseffekten när man flyger. Det innebär att utsläpp på över 8 000 meters höjd bidrar till mer uppvärmning av atmosfären.

– Globalt sett, om man räknar in höghöjdseffekterna, står flygnäringen för ungefär fem procent av de totala koldioxidutsläppen. Det kan man tycka är lite globalt, men problemet är att i princip alla andra sektorer minskar sina utsläpp, medan flyget hela tiden ökar kraftigt, säger Ola Hansén.

Enligt Alexandra Davidsson, generalsekreterare på föreningen Medveten konsumtion, bör man helst undvika att flyga.

– Det allra bästa är att inte flyga alls. Vi kommer inte undan det faktumet. Undersök om du kan ta tåget i den mån det går. Men, om man vill flyga och väljer att göra det, kan man tänka på att man kanske inte ska mellanlanda. Då blir det två starter och landningar, säger hon.

Hon menar att det inte bara är själva färdvägen som sliter på miljön. Som konsument bör man även vara uppmärksam på vad man kan göra på plats.

– Fråga hotellpersonalen var du kan återvinna skräpet och försök att välja boende som är miljömärkta – eller som har ett genomtänkt miljöarbete. Och framför allt, använd din konsumentmakt till att efterfråga sådana här saker. Det gör personalen mer uppmärksam, säger hon.

Tror du att sommarens värmebölja, och den eventuella kopplingen till klimatförändringarna, har gjort människor mer medvetna?

– Jag hoppas det, det kan inte ha undgått någon vad som har hänt i Sverige den här sommaren. 80 procent av Sveriges växthusutsläpp orsakas av den privata konsumtionen, så vi som konsumenter kan göra mycket. Men samtidigt behöver vi beslutsfattare som ser till att det blir lätt att göra rätt. Eller till och med svårt att göra fel, säger Alexandra Davidsson.

pil
Alexandras tips: Så här kan du resa mer klimatsmart

– Ta tillvara på de smultronställen som finns nära. Fundera på om du måste åka iväg långt för att semestra. Det finns ofta mycket att upptäcka närmare än du tror. Gör dagsutflykter med cykel, åk ut i skärgården/på landet/gå ut i skogen.

– Om möjligt; res med tåg eller buss till ditt resmål – tänk så mycket ni får se på vägen! Boka din tågbiljett ut i Europa via Interrail.

– Om du vill resa långt bort, fundera på om du kan vara borta lite längre och resa mer sällan?

– Välj ett boende som är miljömärkt eller har ett genomtänkt miljöarbete. Efterfråga särskilt detta för att uppmuntra miljötänket.

– Kolla om du kan låna en resväska istället för att köpa en ny. Om du behöver en ny resväska, tänk på att köpa en av god kvalité som är miljövänlig och hållbar.

– Läs på och var kritisk till arrangörer som säger sig vara miljövänliga och erbjuder ekoturism – det finns många seriösa arrangörer men det kan också vara fråga om greenwashing, att de utger sig för att vara någonting annat än de är.

– Ladda ner biljetten digitalt och spara in på onödigt papper.

Källa: Källa: Medveten konsumtion

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Larsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro