ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Klimatförändringens nya effekt – flygturbulens kan tredubblas

David Peterson · 4 Okt 2017
Uppdaterad 4 Okt 2017
Flygturbulens väntas öka dramatiskt.

Flygturbulens väntas öka dramatiskt. Foto: Shutterstock/IBL


I framtiden kan vi räkna med att behöva sitta still i flygstolen under större delen av resan. Klimatförändringarna väntas leda till ökad turbulens och fler personskador i luften, enligt experterna.

klar

Artikellänk är kopierad

På flygresor över Atlanten räknar forskarna med att våldsam turbulens kommer öka med 180 procent. Öven Europa väntas turbulensen öka med 160 procent.

Det har sedan tidigare varit känt att turbulens blir allt vanligare men nu har forskare vid universitetet i Reading lyckats räkna ut hur stora förändringar det handlar om.

Forskarnas prognos visar att antalet skador ombord flygplan kommer att öka med 200 procent inom 30 år på grund av turbulens.

– Det här problemet kommer bara att bli värre i takt med att klimatförändringarna blir allt större, säger forskningsledaren Paul Williams, professor i atmosfärisk vetenskap vid Readings universitet, till The Telegraph.

Det är den globala uppvärmningen som ökar risken för turbulens. Vindarna på hög höjd blir starkare och fickorna med instabil luft blir både kraftigare och vanligare.

– Om det inte uppfinns bättre verktyg för att upptäcka turbulens kommer flygpassagerare få vänja sig vid minskad komfort och ökad risk för skador, säger Paul Williams till tidningen.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro