ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Klimatforskare fick avbryta expedition – på grund av klimatförändringar

Aron Andersson · 13 Jun 2017
Uppdaterad 13 Jun 2017

Foto: TT


En kanadensisk expedition med syfte att studera klimatförändringarna tvingades avbrytas – på grund av klimatförändringar. Studien kostade nära 150 miljoner kronor.

klar

Artikellänk är kopierad

I veckan meddelade University of Manitoba att en expedition i kanadensiska Hudson Bay avbrutits. Syftet var att studera klimatförändringar, men det var just sådana som satte stopp för expeditionen.

LÄS MER: 10 skäl att ta klimathotet på allvar

”Det kanadensiska forskningsfartyget CCGS Amundsen har avbrutit första etappen av 2017 års expedition på grund av komplikationer med anledning av sydlig förflyttning av arktisk is, orsakad av klimatförändringar”, stod det i ett uttalande från universitetet, enligt kanadensiska Global news.

Totalt fem universitet och 40 forskare var inblandade i projektet, som beräknas kosta ungefär 150 miljoner kronor. En av forskningsledarna, David Barber, säger att förhållandena är bland de värsta han varit med om.

– Jag har varit i Arktis i 35 år och detta är en av de mest otroliga upplevelser jag någonsin haft. Normalt är förhållandena inte så här illa. Det här är klimatförändringar i full gång – som påverkar vår förmåga att använda sjöfartsresurser och att transportera saker, säger David Barber till Global news.

Då flera av kustbevakningens fartyg behövde repareras fick forskningsfartyget göra avstickare för att räddningsinsatser, vilket gjorde att forskarna inte kunde fullfölja sina uppgifter.

LÄS MER: Trump drar sig ur Parisavtalet – det här är vad det innebär

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro