ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Klimatforskare: Stockholm kan bli lika varmt som Paris

Linnea Carlén · 2 Okt 2015
Uppdaterad 2 Okt 2015
Enligt beräkningar från SMHI:s klimatforskningsenhet väntas årstemperaturen i Sverige öka med mellan två till sju grader vid sekelskiftet. Men om Stockholm faktiskt blir lika varmt som Paris beror på vad som händer med utsläppen i framtiden.

Enligt beräkningar från SMHI:s klimatforskningsenhet väntas årstemperaturen i Sverige öka med mellan två till sju grader vid sekelskiftet. Men om Stockholm faktiskt blir lika varmt som Paris beror på vad som händer med utsläppen i framtiden. Foto: Alamy & Krister Larsson/TT


Vid slutet av århundradet beräknas jordens medeltemperatur ha öka med mellan 0,5 grader och 5 grader. I Sverige väntas en uppvärmning på upp till sju grader – och Stockholm kan bli ungefär lika varmt som Paris är i dag.

klar

Artikellänk är kopierad

Dessa slutsatser drar SMHI:s klimatforskningsenhet Rossby Centre efter att ha tagit fram olika klimatscenarier för Sverige, skriver SVT Nyheter.

Beräkningarna visar att årsmedeltemperaturen vid slutet av detta sekel väntas öka med mellan två till sju grader, en högre temperaturökning än det globala genomsnittet.

► LÄS MER: Så märks klimatförändringarna hos dig: "Kommer stå till knäna i vatten"

– Vid en uppvärmning med tre-fyra grader så blir Stockholm ungefär lika varmt som Paris är i dag och Sundsvall lika varmt som Stockholm. Det beräknas inträffa i slutet av seklet, säger Gustav Strandberg, en av de klimatforskare på Rossby Centre som gjort klimatscenarierna, till SVT Nyheter.

Enligt Gustav Strandberg är det både halterna av växthusgaser och utsläppen som ökar, vilket i sig spär på effekten ytterligare.

– Om vi jämför de senaste 20 åren med de 20 åren innan dess ser man redan nu en tydlig skillnad. Framförallt är det att det har blivit varmare och man kan också se vissa skillnader i nederbörd, att den har ökat, och så kommer det bli tydligare i framtiden att snösäsongen blir kortare, säger han till Metro.

► LÄS MER: Sjuka värmerekordet – Antarktis blev varmare än Sverige

De kraftiga regnen beräknas generellt öka med tio till 15 procent i Sverige fram mot slutet av seklet och den största uppvärmningen väntas ske i norra delar av landet, enligt SMHI:s beräkningar.

Men än är inget skrivet i sten. Hur stor klimatförändringen faktiskt blir beror på vad som händer med utsläppen i framtiden.

– Det är ganska robusta resultat, så man ska ta det på allvar och se det för vad det är, samtidigt som man också ska vara medveten om att vi fortfarande har chansen att påverka vad som sker om 80 år, säger Gustav Strandberg.

► LÄS MER: Stephen Hawking varnar: Vi överlever inte 1000 år till på jorden

Här kan du ta del av SMHI:s klimatscenarier.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Carlén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro