ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Klimatmötet i Paris – sex saker du måste veta

Joel Linde · 30 Nov 2015
Uppdaterad 30 Nov 2015
Världsledarna samlas för klimatmötet i Paris, 2015. Mötet pågår mellan den 30 november och den 11 december.

Världsledarna samlas för klimatmötet i Paris, 2015. Mötet pågår mellan den 30 november och den 11 december. Foto: Jacky Naegelen


Klimatmötet i Paris har varit på mångas läppar under en lång tid, och nu har det börjat. Många beskriver det som vår sista chans att på sikt rädda mänskligheten på jorden.

klar

Artikellänk är kopierad

I dag, måndag, drar det ödesmättade klimatmötet i Paris igång. Det är det största och mest omfattande klimatmötet någonsin, och det är kanske inte så konstigt. Många menar att det är sista chansen för världens ledare att fatta beslut som ska rädda mänsklighetens framtid.

Så vad är det de kommer diskutera, och vad kan de egentligen åstadkomma? Metro reder ut.

Tvågradersmålet

Flera försök har gjorts tidigare, men utan framgång. Det nuvarande Kyotoprotokollet är på pappret ett globalt avtal, men i praktiken innefattar det bara EU och några länder till. Nu är målet och förhoppningen att ett gemensamt avtal ska tecknas för att klara det så kallade tvågradersmålet. Det innebär att uppvärmningen på jorden inte får överstiga 2 grader celcius.

►LÄS MER: "Mänsklighetens öde står på spel"

Frivilliga löften

Under många tidigare möten har det kivats om nivåer på växthusgasutsläpp och vilka som ska ta det största ansvaret, framförallt mellan USA och Kina. Det har ofta havererat och resulterat i ingenting. Men denna gång har båda länderna, och de flesta andra, redan innan lämnat in löften och åtaganden för hur de ska minska sina utsläpp de kommande åren.

Renare luft i Europa

År 2013 presenterades ett luftvårdspaket med syftet att förbättra luftkvaliteten i Europa. Tanken är att bindande nationella tak för utsläpp av farliga ämnen som svaveldioxid, kväveoxider och ammoniak ska införas. Detta paket kommer att diskuteras med målet att halvera antalet förtida dödsfall som sker till följd av luftföroreningar.

►LÄS MER: Johan Rockström: Nu eller aldrig

Fattiga mot rika

En stor fråga, och en anledning till att det har varit så svårt att teckna avtal, är att det har varit svårt att fördela ansvaret mellan rika och fattigare länder. De rikare länderna har lovat att bistå de fattigare med 100 miljarder dollar per år från 2020, för att de fattigare ska kunna minska sina utsläpp.

Pris på koldioxid

Man kommer även diskutera om man ska sätta ett pris på koldioxiden, genom någon form av skatt eller avgift. Många länder kan tvingas ta bort sina subsidier till fossila bränslen. U-länderna kan få ökat klimatstöd, och alla måste se över sin klimatlagstiftning.

Två veckor

Under den första veckan kommer delegationer från de representerade länderna att arbeta utifrån ett 55 sidor långt underlag, för att i vecka två försöka omsätta det i en avtalstext som samtliga länder kan ställa sig bakom. 

►LÄS MER: Få svenskar har koll på klimatmötet

klar

Artikellänk är kopierad

Joel Linde
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro