ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Klimatologen: Håll ut – då kommer våren

· 19 Feb 2016
Uppdaterad 19 Feb 2016
Även fast vårblommorna tittar fram bör man vara försiktig med att hoppas på att våren är här för att stanna, menar klimatologen Sverker Hellström.

Även fast vårblommorna tittar fram bör man vara försiktig med att hoppas på att våren är här för att stanna, menar klimatologen Sverker Hellström. Foto: Lise Åserud/TT


Snö, slask, sol, regn – och så går det i en cirkel om och om igen. Vintern och början av våren har en tendens att göra många uppgivna och en given fråga som uppkommer i februari är: När kommer våren?

klar

Artikellänk är kopierad

Beroende på var i landet man befinner sig så finns olika datum som ofta används för när våren kommer. Allt från att i mitten av februari anlända till Skåne till att leta sig upp i landet och infinna sig i de norraste delarna i början av maj.

►LÄS MER: Därför blir du tröttare när snön försvinner under vintern

Klimatologen Sverker Hellström på SMHI är van med frågan om när våren kommer och säger att även fast det är vanligt med temperaturväxlingar så får vi nog vänta oss några turer med snö till.

– Även om det för årstiden är varmt så är det fortfarande ganska svag sol. Så den riktiga vårkänslan får man ändå vänta på fram till senare delen av mars eller april.

►LÄS MER: Sluta klaga på kylan – vi bor faktiskt i Sverige

Definitionen av en meteorologisk vår är när temperaturen ligger på över 0 grader, minst sju dagar i sträck. Det måste också vara efter den 15 februari enligt SMHI, en gräns som satts för att solen fortfarande står lågt innan och risken för bakslag kan bli stor om man låter våren komma redan vid exempelvis nyår.

– Det räcker med ett dygn när temperaturen sjunker så får man börja om räkningen igen, säger Sverker.

Redan har vårblommor i vägkanten synts i södra delar av landet, men att tolka det som ett vårtecken är riskabelt för den som vill ha soliga och varma nyheter.

– De första vårblommorna, såsom snödroppar, kan egentligen slå ut när som helst, men det är ett ganska opålitligt vårtecken för en bestående vår, säger Sverker.

►LÄS MER: Meteorlogen: Nu kommer det mer snö – och vinterkylan är på väg

Redan i nästa vecka ska våren komma till Skåne om man kollar tillbaka historiskt sett. Däremot är Sverker osäker på om det kommer bli så i år.

– Det kommer antagligen inte bli vår i nästa vecka eftersom det just nu är väldigt kallt. Det kan fortfarande snöa, säger han.

När slipper vi snö och slask i år då?

– Det är snarare så att det går åt det lite kallare hållet just nu. Det är högtrycksbetonat med fint väder, men med kalla temperaturer. Vi får hålla ut ett tag till i väntan på våren, än kan mars och april bjuda på obehagliga överaskningar.

Vanliga datum, historiskt sett, som våren kommer till olika delar av Sverige.
Vanliga datum, historiskt sett, som våren kommer till olika delar av Sverige.Foto: smhi.se
klar

Artikellänk är kopierad

NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro