ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Klimatsmart kött med intelligent märkning

Mia Odeh · 2 Apr 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Med en RFID-tagg i magen vill Meattrac kartlägga kons miljöpåverkan hela vägen till köttdisken.

Med en RFID-tagg i magen vill Meattrac kartlägga kons miljöpåverkan hela vägen till köttdisken. Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Avskanningar av djur ända från gård till butik ska ge en mer korrekt siffra av utsläpp av växthusgaser. Svenska Meattrac hoppas att deras nya systemet ska leda till en mer rättvis miljömärkning av livsmedel.Meattrac arbetar med märkningar av kött i från köttfarm till butik. Nu vill företaget använda sin befintliga teknik för att spåra också utsläpp av växthusgaser i köttproduktionen. – Tanken är att konsumenterna ska kunna spåra ursprung och samtidigt se vilken klimatpåverkan produkten haft, berättar Mats Nordström, vd för Meattrac.

Meattracs system går ut på att djuren registreras elektroniskt med hjälp av en RFID-läsare och transponder varje led av produktionen från bondgården till butiken. En databas samlar in all informationen. Det kan vara uppgifter om hur mycket ett djur väger, när det förs till slakt och så småningom inkommer till butiken.Mats Nordström menar att samma system kan användas för att göra en klimatmärkning där konsumenten kan se både köttets ursprung och hur mycket växthusgaser som släppts ut under produktionen.

Genom att redovisa alla sträckor som köttet transporteras, och på vilket sätt, kan en siffra för koldioxidutsläpp räknas ut. Om andra parametrar som kraftfoder, gödning och avfall tas med i beräkningen kan den totala summan av klimatpåverkan redovisas ännu mer exakt – något som till exempel köttproducenten Scan skulle välkomna.– Vi är alltid positiva till ny utveckling och kommer att följa om det här kan bli något vi kan använda, säger Margareta Thorgren, informationschef på Scan.

Scan har, precis som många andra livsmedelsproducenter, satt upp mål och bestämmelser för hur de ska värna om miljön. Men även om företagen redovisar hur de arbetar med miljön och till och med blir miljömärkta menar Mats Nordström att resultaten inte avslöjar så mycket för slutkunden.– Den modell som finns för klimatmärkning i dag är generaliserande. Man tar inte hänsyn till detaljnivå, hur enskilda bönder och slaktare arbetar, men det går att göra en mer exakt och rättvis modell, säger Mats Nordström.

Nu vill Mats Nordström produktionsanpassa systemet. Han är övertygad om att spårning av växthusemissioner är något alla tjänar på.

klar

Artikellänk är kopierad

Mia Odeh
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro