ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Klimatstädning kan vara vår räddning

Ellen Wennerström · 26 Sep 2013
Uppdaterad 26 Sep 2013
Pappersfabriker är ett bra exempel på där BECCS fungerar bra då de bränner biobränsle. Modo:s pappersfabrik i Husum, Örnskoldsvik. 

Pappersfabriker är ett bra exempel på där BECCS fungerar bra då de bränner biobränsle. Modo:s pappersfabrik i Husum, Örnskoldsvik.  Foto: Lars Åström/Världsbilden/SCANPIX


Forskare larmar om klimatkris samtidigt som koldioxidutsläppen fortsätter att öka. Forskare tror att klimatstädning kan vara en lösning på problemet.

klar

Artikellänk är kopierad

Ett stort klimatmöte pågår just nu i Stockholm där IPCC (International Panel on Climate Change) ska presentera en rapport om hur jordens klimatsituation ser ut.

Forskarna ger inte längre lika optimistiska prognoser om att kunna nå den gemensamt överenskomna temperaturökningen på max 2 grader Celsius. För att det ska ske måste världens utsläpp börja minska senast år 2020 och i dagsläget fortsätter utsläppen bara att öka.

I en av de kommande rapporterna presenteras en metod som varit i bruk sedan några decennier tillbaka och som skulle kunna vara en utav lösningarna på problemet. Metoden kallas för BECCS (Bio Energy with Carbon Caption and Storage) och skulle kunna beskrivas som att den dammsuger atmosfären på koldioxid och sedan trycker ner den och lagrar den under berggrunden.

- Om man vill aktivt minska halten koldioxid i atmosfären så är det här en lösning, säger Christopher Juhlin, professor i geofysik vid Uppsala Universitet.

Koldioxidlagring är fortfarande relativt kontroversiellt. Vattenfall mötte till exempel motstånd i Tyskland för ett projekt med att införa tekniken år 2006. Lokalbefolkningen var orolig för att tekniken inte skulle vara säker och läcka koldioxid.

- I det fallet handlade det om att Vattenfall inte hade informerat tillräckligt bra. Man kan aldrig säga att något är helt säkert, men gör man det på rätt sätt och bevakar lagringarna så är det väldigt säkert, säger Christopher Juhlin.

Bilden visar kretsloppet för koldioxid och hur BECCS-metoden lagrar koldioxiden under berggrunden.
Bilden visar kretsloppet för koldioxid och hur BECCS-metoden lagrar koldioxiden under berggrunden.Foto: Biorecro

”Det är vi som drar ut proppen”

Henrik Karlsson är vd för det svenska företaget Biorecro, som har utvecklat BECCS och gjort den till en affärsmodell för företag som kan köpa tjänsten som klimatstädning.

- Tänk att koldioxid är vatten och atmosfären är som ett badkar som hela tiden fylls på. För att det inte ska rinna över räcker det inte med att man minskar utsläppen utan man måste också dra ut proppen så att vatten kan rinna ut. Vi drar ut proppen kan man säga, säger Henrik Karlsson till Metro. 

BECCS är en relativt dyr metod för att rena luften från koldioxid. Enligt forskare skulle klimatstädad el bli 10-15 procent dyrare. Samtidigt blir kostnaden för klimatstädningstjänsten mindre än vad koldioxidskatten är i dag.

- Det är den smärtsamma sanningen, klimatåtgärder kostar pengar och om man inte vill betala så kommer det inte hända så mycket som måste hända. Klimatkompensering är bra men totalt otillräckligt, säger Henrik Karlsson.

Henrik Karlsson, VD för Biorecro, önskar att fler företag tog sitt ansvar vad gäller de utsläpp som de orsakar.
Henrik Karlsson, VD för Biorecro, önskar att fler företag tog sitt ansvar vad gäller de utsläpp som de orsakar.Foto: Peter Larsson
klar

Artikellänk är kopierad

Ellen Wennerström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro