ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Klimatvarningen: Krävs förändringar som aldrig har skådats

Valerie Kaspersen · 8 Okt 2018
Uppdaterad 8 Okt 2018
Stannar vi vid 1,5 grader skulle bland annat höjningen av havsnivån bli 10 centimeter lägre år 2100.

Stannar vi vid 1,5 grader skulle bland annat höjningen av havsnivån bli 10 centimeter lägre år 2100. Foto: IBL/ Pexels


FN:s klimatpanel, IPCC, har kommit med en ny rapport gällande den globala uppvärmningen. Enligt rapporten behöver vi stanna vid 1,5 graders uppvärmning för att det inte ska få allt för förödande konsekvenser på klimatet.

klar

Artikellänk är kopierad

Under klimatmötet i Paris 2015 enades 195 länder om ett gemensamt klimatmål. Den globala uppvärmningen skulle hållas under 2 grader, men ambitionen var att stanna vid 1,5 grader.

Enligt IPCC kommer uppvärmningen nå 1,5 grader mellan 2030 – 2052 ifall vi fortsätter i samma takt som idag. Men att stanna vid 1,5 grader skulle vara betydligt bättre än om vi når två grader, konstaterar IPCC.

– Ett av huvudbudskapen som förs fram i rapporten är att vi redan ser konsekvenser av en global uppvärmning på en grad genom bland annat mer extremväder, höjda havsnivåer och krympande havsis i Arktis, säger Panmao Zhai, vice ordförande i en av IPCC:s arbetsgrupper, i ett pressmeddelande.

– Att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader är möjligt enligt kemins och fysikens lagar men för att klara det skulle kräva förändringar i en skala som hittills aldrig har skådats, säger Jim Skea, IPCC, i ett pressmeddelande.

De globala utsläppen skulle behöva minskas med 45 procent från 2010 års nivå till år 2030 för att sedan vara noll nettoutsläpp år 2050. Problemet, enligt IPCC, är att teknikerna som behövs för att åstadkomma detta är inte testade i den skalan som krävs för en förändring. Det i sig skulle kunna innebära risker för den hållbara utvecklingen, enligt rapporten.

klar

Artikellänk är kopierad

Valerie Kaspersen
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro