ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Klonat kött – snart på svenskt middagsbord

Anna Westberg · 17 Jan 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

I framtiden finns chansen att vi svenskar kommer att äta kött från klonade djur. Nu öppnar nämligen EU:s livsmedelsmyndighet för mjölk och kött från klonade djur.

"Inga teorier stöder att det skulle vara farligt", menar Livsmedelsverket. Men jordbruksminister Eskil Erlandsson (c) säger nej och andra kritiker varnar för djurplågeri och kräver obligatorisk märkning, skriver svd.se.

I går gav USA:s livsmedelsmyndighet FDA grönt ljus för försäljning av klonat kött och mjölk i butikerna i USA. Och efter snart ett års begrundan kom beskedet från EU:s livsmedelsmyndighet EFSA att "baserat på nuvarande kunskap kan man inte förvänta sig att kloner eller deras avkomma ska medföra några nya hälsorisker jämfört med konventionellt avlade djur."Om tre veckor tar EU-länderna ställning i frågan. Frågan är hur EU:s beslut påverkar Sverige.– När det gäller säkerheten har vi ingen anledning att ifrågasätta EFSA:s uppfattning. Det finns inga data eller teorier som stöder att det skulle vara farligt att äta kött eller mjölk från klonade djur, säger Lars Plym-Forshell på Livsmedelsverket till SVD.

Trots det säger den svenske jordbruksministern Eskil Erlandsson (c) redan nu nej till sådana produkter i Sverige.– Med den kunskap vi har i dag och den etik som svenska folket har säger vi nej, säger han till Rapport.

Samtidigt menar EU-parlamentarikern, Carl Schlyter (mp), att Sveriges nej inte leder till att kött från klonade djur stoppas i de svenska butikerna.– Inte om andra länder säger ja. Men man kan hävda att ett införande strider mot allmän ordning och moral och pröva frågan i domstol, säger Carl Schlyter till SvD.

Jan Bertoft, generalsekreterare i Sveriges konsumenter, är skeptisk till om det klonade köttet är till gagn för konsumenterna. Han menar att ämnet väcker etiska frågor och måste behandlas med försiktighet.– Vi håller på att utarbeta en policy men redan nu kan man säga att konsumenterna åtminstone har rätt till tydlig märkning för att kunna välja bort, skriver svd.se.

klar

Artikellänk är kopierad

Anna Westberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro